Nieuws/Buitenland
776578619
Buitenland

Oudste noordelijke rotspinguïn (35) ter wereld gedood door vos

EDINBURGH - De oudste noordelijke rotspinguïn ter wereld is gedood door een vos. De 35-jarige Mevrouw Wolowitz overleefde een vossenaanval in haar verblijf in Edinburgh Zoo niet. De andere pinguïns raakten niet gewond.

„We weten dat veel van jullie van Mevrouw Wolowitz hielden”, schrijft de dierentuin op Twitter. „We moeten helaas mededelen dat ze woensdag is gedood toen een vos het pinguïnverblijf binnendrong. Haar sterke persoonlijkheid wordt gemist.”

In de pinguïnkolonie van de Edinburgh Zoo wonen meer dan honderd pinguïns van drie verschillende soorten. De dierentuin zegt dagelijks op sporen van wilde dieren te controleren, maar dat een incident als dit niet uit te sluiten is.

De noordelijke rotspinguïn is een bedreigde diersoort. Vooral vanwege klimaatverandering heeft de vogel het moeilijk in het wild. Zo’n 80 procent van alle noordelijke rotspinguïns broeden op de eilanden Tristan da Cunha en Gough, in de Atlantische Oceaan. De rest zit op Amsterdam-Eiland en Saint-Paul-eiland, in de Indische Oceaan.

De noordelijke rotspinguïn is herkenbaar aan de grote blonde wenkbrauwen.