Nieuws/Binnenland
776689742
Binnenland

Code geel en veel files in groot deel van het land vanwege dichte mist

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

DEN HAAG - Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke dichte mist in vrijwel het hele land. Er geldt daarom code geel in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Friesland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Op de Waddeneilanden is code geel niet van kracht.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Door de mist kan het zicht op sommige plekken minder dan 200 meter zijn. Omdat mistbanken opeens kunnen opduiken, krijgen weggebruikers het advies extra goed op te letten. In de loop van dinsdagochtend lost de mist op, aldus het KNMI.

Drukke ochtendspits door dichte mist

De grootste drukte van de ochtendspits was rond 10.00 uur voorbij. Volgens de ANWB stond er minder dan 30 kilometer file, op het hoogtepunt stond er meer dan 700 kilometer. Op de A50 en de A58 stonden erg lange files, die waren veroorzaakt door ongelukken. De vertraging liep op beide snelwegen op tot tot ruim 80 minuten.

Ook op veel andere snelwegen waren ongelukken gebeurd. De meeste files waren in het westen van het land, maar de langste files stonden in het zuiden en het oosten. De vertraging werd grotendeels veroorzaakt door de dichte mist.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor de mist. Mistlampen mogen aan de voorkant van de auto aan als het zicht minder is dan 200 meter, aldus Rijkswaterstaat. Dit geldt ook wanneer regen of sneeuw zorgt voor weinig zicht. Aan de achterkant van de wagen geldt dit bij zicht minder dan 50 meter. Bij heel veel regen mag het mistachterlicht niet aan. Op de snelweg is de afstand via de hectometerpaaltjes te meten. Elke 100 meter staat zo’n paaltje.

In het Limburgse Hegelsom is een man zwaargewond geraakt toen hij tegen een boom aanreed. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is nog onduidelijk of het eenzijdige ongeluk veroorzaakt werd door de mist.

Tot 11.00 uur geen vliegverkeer vanaf Eindhoven door mist

Eindhoven Airport heeft nog zeker de hele dinsdag last van mist, zegt een woordvoerder. Eerder meldde de luchthaven dat tot 11.00 uur geen aankomend en vertrekkend vliegverkeer mogelijk was door dichte mist. Daarin komt vooralsnog geen verandering. Vluchten worden omgeleid naar onder meer Weeze, Maastricht en Keulen. Eindhoven Airport raadt reizigers aan de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

Ook Schiphol heeft last van de mist, maar wel veel minder. Op die luchthaven zijn „wel wat vluchten vertraagd”, maar is niets geannuleerd, laat een woordvoerster weten. „In heel Europa is op dit moment mist, dat zorgt voor een domino-effect voor vertragingen”, aldus de woordvoerster.

Rotterdam The Hague Airport zei weinig last te hebben van de mist omdat er weinig vluchten gepland stonden voor dinsdagochtend, zegt een woordvoerster. Sommige vluchten die nog aan moeten komen, moeten nog wel uitwijken omdat landen door de mist bemoeilijkt wordt. „Dat blijft helaas langer dan verwacht”, aldus de woordvoerster.

Een uitgeweken vliegtuig dat op een andere luchthaven staat, kan problemen geven voor andere vertrekkende vluchten omdat er dan geen toestel beschikbaar is. De impact daarvan kon de woordvoerster echter nog niet duiden.