Nieuws/Binnenland
777020923
Binnenland

RIVM meldt 1040 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder

BILTHOVEN - Het RIVM meldt woensdag 1040 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat is flink lager dan vorige week woensdag, toen er 1761 nieuwe gevallen aan het licht waren gekomen.

Ook in vergelijking met afgelopen week is het aantal besmettingen woensdag laag. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1179 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Dat aantal daalt al weken gestaag.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen etmaal met vier. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze mensen al eerder overleden. Dinsdag steeg het aantal sterfgevallen met één, maandag met drie. In totaal zijn tot nu toe 17.732 aan coronagerelateerde sterfgevallen bij het RIVM geregistreerd. De werkelijke aantallen liggen hoger.

In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 85 nieuwe coronabesmettingen aan het licht. In Den Haag waren dat er 54, in Rotterdam 43. Utrecht en Leiden sluiten de top vijf af met 32 en 17 nieuwe positieve testuitslagen. De vier sterfgevallen waren in Rotterdam, Roermond, Almelo en het Friese Weststellingwerf.

In 104 gemeenten werden woensdag geen besmettingen gemeld. In 88 gemeenten, waaronder bijvoorbeeld Apeldoorn, kreeg maar één iemand een positief testresultaat. In veiligheidsregio Twente kwamen maar 9 nieuwe besmettingen bovendrijven, omgerekend 1,4 per 100.000 mensen. Dat is het laagste relatieve aantal voor een regio sinds 14 september vorig jaar. Zeeland en Drenthe hadden toen beide één besmetting per 100.000 inwoners.

Daling van 40 patiënten

Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 8 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen, maar doordat meer patiënten werden ontslagen of zijn overleden, daalde de totale bezetting alsnog. Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten op de intensive cares is al een aantal weken relatief laag. Ter vergelijking: precies een maand geleden - op 16 mei - kwamen er in een etmaal nog 26 nieuwe patiënten met Covid-19 op de ic's bij.

De intensive cares behandelen momenteel 602 patiënten zonder corona, 61 meer dan een dag eerder. Het is voor het eerst sinds 1 oktober vorig jaar dat er meer dan 600 non-Covid patiënten op de ic's liggen. Doordat er minder patiënten op de intensive cares speciaal voor coronapatiënten liggen, komt er meer ruimte en tijd vrij voor het verlenen van de andere zorg.

Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met Covid-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan bij de vorige melding van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), op dinsdag.

Voor de derde dag op rij zijn er geen coronapatiënten verplaatst van de ene regio naar de andere. Patiënten worden verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio als de zorg overbelast is. De instroom en bezetting in de ziekenhuizen blijft komende tijd volgens het LCPS dalen. Het verplaatsen van patiënten blijft volgens het coördinatiecentrum alsnog een optie, ook om een "gelijke uitgangspositie van de regio’s voor inhaalzorg" te bewerkstelligen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo