Nieuws/Binnenland
778019921
Binnenland

Rotterdamse agent slaat jongen (17) in gezicht, zegt sorry

AMSTERDAM - Een agent in Rotterdam heeft woensdagavond een jongen die ogenschijnlijk geen geweld pleegde, een klap in zijn gezicht gegeven. De agent noemt dat terugkijkend ’buitenproportioneel’ en heeft samen met een leidinggevende zijn excuses aangeboden.

De politie kwam woensdag af op een melding van geluidsoverlast. In het noorden van Rotterdam bleken zo’n tweehonderd jongeren zich te hebben verzameld. Het leek op een ’dansevenement’. Uit een geparkeerde auto klonk muziek.

Toen de jongeren weg moesten gaan, werd het volgens de politie grimmig en toonde de jeugd zich ’agressief’. De politie gebruikte een wapenstok. Er werden arrestaties verricht. Een 17-jarige jongen uit Utrecht kwam zich vervolgens bemoeien met de arrestaties. Een andere agent liep op de situatie af en gaf de jongeman een hoek op zijn gezicht.

Meteen daarna werd de jongen op de grond gedrukt. Hij werd aangehouden voor ’belediging’. Nadat video’s van het tafereel op sociale media rondgingen, heeft de politie nu een reactie naar buiten gebracht. De actie was achteraf gezien ’buitenproportioneel’ en de agenten zijn langs geweest bij het slachtoffer, meldt de politie.

„Iedere politiemedewerker die geweld toepast, moet dit melden bij zijn leidinggevende. Het gebruikte geweld zal beoordeeld en besproken worden.” De zaak waarin de jongen voor ’belediging’ werd opgepakt, is in allerijl geseponeerd.

Controle Alt Delete, een belangenorganisatie die onder meer politiegeweld monitort, heeft contact met de jongen gezocht via Instagram. „Wij zouden hem aanraden aangifte te doen van mishandeling. Ook al had hij een bank overvallen - zulk geweld bij een aanhouding is niet gerechtvaardigd.”