Nieuws/Buitenland
778205434
Buitenland

Zara (19) begonnen aan recordpoging solovlucht rond wereld

KORTRIJK - De 19-jarige Zara Rutherford is in het Belgische Kortrijk opgestegen voor een wereldrecordpoging om als jongste vrouw solo de wereld rond te vliegen. De tocht in een ultralicht sportvliegtuigje overbrugt meer dan 51.000 kilometer, zal ongeveer drie maanden duren en voert de Vlaams-Britse door 57 landen over vijf continenten. „Ik ben wel een beetje bang om eenzaam te zijn”, vertelde ze op de radio voor ze achter de stuurknuppel klom. „Maar ik denk dat ik vooral mijn kat ga missen.”

Het snelle toestel waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt is van het type Shark ultralight, met een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal is het vliegtuig een tweezitter, maar er werd een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd. Snelheid is op zich niet van belang, voorop staat dat ze de tocht volbrengt. Ze staat er helemaal alleen voor, er is ook geen volgvliegtuig. Het eerste stuk woensdag voert naar Schotland. „Ik verblijf wel altijd bij families wanneer ik land, dus hopelijk helpt dat een beetje”, zei ze op de radio.

Record

Het huidige Guinness World Record is in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz die 30 was toen ze in 2017 haar solotoer volbracht. De jongste man is de Amerikaan Travis Ludlow. Hij brak het record vorige maand op 18-jarige leeftijd. Rutherford wil met haar avontuur, Flyzolo gedoopt, meisjes in de hele wereld inspireren om hun dromen na te jagen en voor technische wetenschappen te kiezen. Zij droomt ervan om astronaute bij NASA te worden.

Zara Rutherford komt uit een familie die gek van vliegen is. Haar Britse vader is een voormalige legerpiloot die gestationeerd was in België. Haar West-Vlaamse moeder vliegt in haar vrije tijd. Een opa en een overgrootvader waren piloot, terwijl haar 16-jarige broer in de weer is met sportvliegtuigen. Toen ze 14 jaar was begon ze aan de training om een pilootbrevet te halen. Rutherford zat op een tweetalige middelbare school in België en daarna op een Engelse kostschool. In september wil ze gaan studeren.