Nieuws/Binnenland
778946413
Binnenland

Duizenden bedden nodig

Overbelast COA denkt over evenementenhal voor asielzoekers

Een kraker van een vluchtelingengroep in Amstelveen. Foto ter illustratie.

Een kraker van een vluchtelingengroep in Amstelveen. Foto ter illustratie.

Amsterdam - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar 1800 nieuwe opvangplekken, doordat asielzoekerscentra in Nederland vol zitten. De opvanginstantie overweegt zelfs noodoplossingen, zoals de inzet van evenementenhallen.

Een kraker van een vluchtelingengroep in Amstelveen. Foto ter illustratie.

Een kraker van een vluchtelingengroep in Amstelveen. Foto ter illustratie.

„Het COA heeft dringend nieuwe opvangplaatsen nodig en onderzoekt nu welke grootschalige locaties op korte termijn gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen”, schrijft de overheidsorganisatie. „Een mogelijke optie voor buffercapaciteit is het gebruik van evenementenhallen.”

De problemen worden veroorzaakt door de grote achterstanden bij de Immigratie en naturalisatiedienst (IND). Hierdoor moeten asielzoekers soms twintig maanden wachten voordat een asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Vreemdelingen verblijven in afwachting van een besluit van de IND in de opvang.

’Onkunde’

VluchtelingenWerk Nederland laat in een reactie weten zich ernstig zorgen te maken. „Dit is geen overmacht maar onkunde”, stelt directeur Abdeluheb Choho. „Het regelen van fatsoenlijke opvang is wel het minste wat we kunnen doen voor vluchtelingen die bij ons aankloppen voor bescherming.”

Het COA moest al eerder op zoek naar duizenden extra plaatsen. Vorig jaar maakte de organisatie bekend dat er in 2020 minstens 5.000 extra opvangplaatsen nodig zijn. Daarnaast is het maar de vraag of het lukt om alle huidige asielzoekerscentra open te houden.

Afloop contracten

In 2020 en 2021 lopen er namelijk tien contracten af tussen het COA en gemeenten, waardoor opvanglocaties mogelijk dicht gaan. Het azc in Weert heeft al aangegeven definitief te willen sluiten. Hierdoor komen er 1000 bedden voor migranten te vervallen.

VluchtelingenWerk wil om die reden zo snel mogelijk actie van het COA. „De noodopvang mag geen dag langer duren dan absoluut noodzakelijk en we gaan er scherp op letten dat er geen kwetsbare asielzoekers terechtkomen”, zegt Choho.