Nieuws/Buitenland
779041128
Buitenland

Franse hulpdiensten tijdelijk onbereikbaar door telefoonstoring

PARIJS - In Frankrijk heeft een grote storing bij een telefonieprovider mogelijk fatale gevolgen gehad. Hulpdiensten waren woensdagavond telefonisch soms onbereikbaar. De regering heeft donderdag het hoofd van telecomprovider Orange opgeroepen om verantwoording af te leggen.

De storing wordt in verband gebracht met drie sterfgevallen. Het gaat onder meer om een persoon met hartklachten in het gebied Morbihan. Het lukte daar niet een ambulance te bellen. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukt dat niet zeker is dat het leven van die patiënt wel gered had kunnen worden zonder de storing.

De regering zegt dat callcenters van de politie, brandweer en ambulancediensten in het land last hadden van de storing. „Wat vaststaat is dat mensen ons hebben verteld dat ze meerdere keren probeerden te bellen en niet direct iemand aan de lijn konden krijgen”, zei de minister.

Orange heeft excuses aangeboden en zegt dat het probleem sinds middernacht is opgelost. Een ingewijde zegt dat inmiddels duidelijk is dat de storing niet het gevolg was van een hackaanval.