Nieuws/Binnenland
779442882
Binnenland

’OM eist werkstraffen tot 100 uur en voorwaardelijke celstraffen’

Boeren over ’protesten’ voor huis Van der Wal: ’Een stukje emotie, het was gezellig’

ZUTPHEN - Ze hadden geen idee waar ze naartoe gingen en gaven desondanks gehoor aan een oproep om mee te doen aan een demonstratie. Maar eenmaal bij het huis van minister Christianne van der Wal trokken ze zich niet terug. „Ze maakt onze toekomst een beetje kapot”, zei een van de tien mannen die zich vrijdag voor de rechter moest verantwoorden voor de uit de hand gelopen demonstratie op 28 juni in Hierden. Het OM eist werkstraffen tot 100 uur en voorwaardelijke celstraffen, meldt Omroep Gelderland.

Onze verslaggever Saskia Belleman is bij de zaak aanwezig en twittert live mee. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

In de rechtbank van Zutphen hoorden ze voorwaardelijke gevangenisstraffen van twee maanden en een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. „Demonstreren is een grondrecht. Eenieder mag zijn emoties en onvrede uiten. Maar de openbare orde ondermijnen mag niet”, aldus de officier van justitie.”

Achteraf vinden enkele verdachten hun actie zelf ook „niet slim.” Zelfs een beetje dom. „Maar uiteindelijk ben je daar en wil je er ook wat van maken”, zei Rens H. uit Bathmen. „Het is ook een stukje emotie.” Wilco W. uit Holten: „We zijn gewoon hardwerkende boeren die met ons rug tegen de muur staan.” Melvin M. uit Bathmen: iedereen zit tegen boeren aan te trappen, we zijn de schuld van alles in de wereld. En Schiphol mag gewoon doorgroeien.” Henk M. uit Holten nam zelfs zijn zoon en dochter van 13 en 15 jaar mee. „In de emotie deed ik mee. Als ik had geweten dat het zo zou gaan, dan hadden ze mij daar niet gezien.”

Minister Van der Wal was niet thuis toen de stoet bij haar woning in Hierden arriveerde. Haar man en twee kinderen wel, en die vonden het erg heftig en bedreigend. Het was de tweede keer in twee weken tijd dat boeren protesteerden bij de woning van de minister.

De demonstranten sjorden stevig aan een politieauto. Niet om die om te gooien, zeiden de verdachten, ook al had het niet veel gescheeld.

’Verplaatsen’

Volgens Milan A. uit Borculo was het alleen de bedoeling om de auto te verplaatsen, zodat de trekkers erdoor konden. Realiseerden ze zich niet dat die auto er juist stond om ze tegen te houden, vroeg de rechter? ,Milan A.: „Ik vond het wel kunnen. We hebben demonstratierecht, toch?”

Waarom niet op het Malieveld, maar bij de minister thuis? Jordy P. uit Eibergen: „Ja, daar word je natuurlijk niet vrolijk van.” Henry P. uit Lochem: „Ik wil gewoon boer worden. Je gaat ergens voor.”

Er werd door iemand anders een ruit ingeschopt en een hooibaal in de politieauto gegooid. Een loeiende hakselaar blies versnipperde stro rond en een grote groep vooral mannen probeerde de politielinie te doorbreken om bij de woning te komen.

’Gezellig staan praten’

Helemaal niet bedreigend, vond Wilco W. „Ik heb nog gezellig met agenten staan praten. Ze vonden het hartstikke leuk.” Daar denken de agenten anders over. Ze probeerden de situatie met praten te deëscaleren, maar konden niet op tegen de overmacht. De demonstranten waren met circa honderdvijftig man veruit in de meerderheid.

„Is het niet een beetje raar om 2,5 uur te rijden zonder te weten waar je naartoe gaat?”, vroeg de politierechter. „U had ook in Maastricht terecht kunnen komen?” En ook vroeg de rechter de verdachten wat ze dachten te bereiken bij het huis van de minister. Melvin M. schouderophalend: „We wilden erheen. Van der Wal staat er niet goed op bij de boeren. Ze is toch een van de aanstichters.” Henry P.: „Als agrarisch Nederland wil je je laten horen. Maar de volgende keer wil ik precies weten waar we naartoe gaan en wat het doel is. Anders blijf ik thuis. Ik kan me best voorstellen dat het bedreigend overkwam.”

Hokje van twee bij drie

Volgens advocaat Stassen hebben de verdachten „even aan een politieauto gezeten, maar kan hen niet alles wat daar is gebeurd worden verweten.” Alle vier hebben de mannen tussen de één en drie dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Dat hakte erin. Wilco W.: „In een hokje van twee bij drie. En ik kreeg Donald Ducks uit 1980.”

Vanmiddag staat ook nog een minderjarige demonstrant achter gesloten deuren terecht. De politierechter doet eind van de middag uitspraak in alle zaken.

Werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest bij huis minister

De politierechter in Zutphen heeft werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand uitgedeeld aan deelnemers van het boerenprotest eind juni bij het huis van minister Van der Wal. „Het is onacceptabel dat je een politicus thuis op gaat zoeken met een grote groep. Dit is zuivere intimidatie”, aldus de rechter.