Nieuws/Binnenland
779587055
Binnenland

Staking op 15 maart gaat door, daarna alles opgeschort tot 24 maart

Bonden schorten stakingen streekvervoer na woensdag tijdelijk op

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

UTRECHT - Personeel in het streekvervoer gaat woensdag nog verder met staken, maar daarna worden de stakingen tot volgende week vrijdag opgeschort om nieuwe onderhandelingen met de werkgevers een kans te geven. Dat hebben de vakbonden bekendgemaakt op een grote manifestatie in Utrecht waar honderden stakende chauffeurs aanwezig zijn.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Eerder op de dag had FNV-bestuurder Marijn van der Gaag al gezegd dat de partijen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) min of meer de opdracht hebben gekregen om weer in gesprek te gaan. De staatssecretaris stelde ook twee procesbegeleiders beschikbaar om de vastgelopen cao-onderhandelingen weer op gang te helpen.

Al wekenlang stakingen

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt. Ook dinsdag leggen voornamelijk buschauffeurs verspreid over het land weer het werk neer. Dinsdagmiddag is er in Utrecht ook een grote manifestatie van de vakbonden, waar ze duizenden chauffeurs verwachten. Van der Gaag denkt op de manifestatie meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid van nieuwe onderhandelingen en op welke termijn die kunnen plaatsvinden.

Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of de bonden woensdag nog gaan staken. Dan staat er weer een stakingsdag gepland. Dit leidde de afgelopen tijd al tot discussie, omdat de staking dan plaatsvindt tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

Werkgeversorganisatie VWOV heeft maandag al met FNV en CNV gesproken op initiatief van reizigersvereniging Rover. Dat gesprek leidde nog niet tot een doorbraak, maar de werkgevers hebben wel gezegd open te staan voor een verkenner of procesbegeleider. „We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen”, laat VWOV-voorzitter Fred Kagie weten. „Randvoorwaardelijk voor nieuwe gesprekken is dat er niet gestaakt wordt en daarbij dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn.”