Nieuws/Buitenland
779828880
Buitenland

Drie arrestaties na dodelijk ongeluk kabelbaan Italië: geknoei met remsysteem

TURIJN - De drie mensen die zijn aangehouden in verband met het dodelijke ongeluk met een kabelbaan bij het Lago Maggiore in Italië zondag, hebben volgens het Italiaanse persbureau ANSA hun verantwoordelijkheid voor het drama erkend. Door het ongeluk kwamen veertien mensen om het leven.

Het gaat om de ingenieur van de kabelbaan en de directeur en het operatieve hoofd van het bedrijf dat de dienst levert. De verdachten hangen zware aanklachten boven het hoofd, onder meer wegens doodslag en verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De drie hebben een noodrem buiten werking gesteld omdat die eerder herhaaldelijk voor problemen had gezorgd. Zondag had het remsysteem het drama echter kunnen voorkomen nadat er een kabel was gebroken. Volgens onderzoekers dachten de drie bij het uitschakelen van het noodsysteem ten onrechte dat de kabel toch niet kon breken. Bovendien waren er met de kabelbaan al meerder technische problemen geweest die niet afdoende werden opgelost

Het ongeluk gebeurde bij de kabelbaan van de berg de Mottarone naar het stadje Stresa aan het meer. De cabine stortte vlak voor de top van de berg naar beneden. De meeste mensen waren volgens de autoriteiten op slag dood. Twee kinderen raakten zwaargewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is later aan zijn verwondingen overleden. De ander, de vijfjarige Eitan uit Israël, ligt zwaargewond in een ziekenhuis. Hij is de enige overlevende en weet nog niet dat ook zijn ouders en broertje zijn omgekomen.

Het ongeluk had zonder de huidige coronamaatregelen veel dodelijker kunnen zijn. In de cabine is plaats voor veertig mensen, maar er mochten er zondag wegens de coronabeperkingen slechts vijftien in.