Nieuws/Binnenland
780722928
Binnenland

Kolossale Banksy op Nederlandse veiling

ZWOLLE - Een muurschildering van 3 bij 3,5 meter van de roemruchte Britse kunstenaar Banksy komt dit weekeinde met muur en al vanuit Engeland naar Nederland. De White House Rat, in 2004 gemaakt voor de Liverpool Biennial, wordt begin mei geveild in Zwolle, aldus veilinghuis Hessink’s in de Overijsselse hoofdstad. Volgens een woordvoerder is het het grootste werk van de artiest dat ooit ter veiling is aangeboden.

Het oorspronkelijke werk was nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon worden losgehaald. Wat het gaan opbrengen, daarvan heeft het veilinghuis geen flauw idee.

Hessink’s verkocht al eerder enkele stukken straatkunst van Banksy voor eigenaren van huizen waarop de artiest had geschilderd. Banksy vindt dat de kunst die hij op openbare muren zet van iedereen is, maar daar denken eigenaren van de panden in kwestie toch vaak anders over, aldus het veilinghuis.

Hessink ’s zetelt in watertoren de Koperen Hoogte. Daar kan het gevaarte niet zomaar naar binnen, dus is er een kraanverhuurbedrijf uit Staphorst ingeschakeld om het, als het weer het toelaat, volgende week over het gebouw heen te tillen zodat het via de achterzijde van het gebouw naar binnen kan.

Het is vaak moeilijk om te zeggen of een Banksy echt is, maar over de rat heeft Hessink ’s totaal geen twijfel. Dit werk staat vanaf het begin bekend als een echte Banksy.