Nieuws/Buitenland
78079955
Buitenland

Noord-Korea meldt eerste coronadode en ruim 187.000 zieken

Kim Jong-Un, nu met mondkapje.

Kim Jong-Un, nu met mondkapje.

PYONGYANG - Een dag nadat het land voor het eerst een coronabesmetting naar buiten bracht, meldde Noord-Korea vrijdag ook de eerste dode door het virus. Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak onderzocht, aldus het staatspersbureau KCNA.

Kim Jong-Un, nu met mondkapje.

Kim Jong-Un, nu met mondkapje.

Volgens het persbureau worden zo'n 187.800 mensen "met een koorts waarvan de oorzaak niet kon worden vastgesteld" in isolatie behandeld. Deze mysterieuze koorts zou sinds eind april in het land rondgaan en al zo'n 350.000 mensen hebben besmet. Ongeveer de helft van hen is inmiddels genezen, aldus KCNA. Of mensen ook positief testten voor corona is niet bekend.

Noord-Korea heeft twee jaar lang gezegd dat corona niet in het land voorkwam, iets wat alom wordt betwijfeld. Donderdag werd echter officieel bekendgemaakt dat bij iemand in de hoofdstad Pyongyang de zeer besmettelijke omikron-subvariant BA.2. was geconstateerd. Meteen daarop kondigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een nationale lockdown af.

Zuid-Korea wil het buurland gaan voorzien van coronavaccins, heeft president Yoon Suk-yeol vrijdag bekendgemaakt. "De details worden nog besproken", aldus de woordvoerder van de president. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag contact te hebben met de regering van het straatarme, internationaal geïsoleerde land en te helpen bij het opzetten van een actieplan.

Noord-Korea heeft tot nu geweigerd coronavaccins uit het buitenland aan te nemen. In 2020 kondigde het land aan een eigen vaccin te ontwikkelen, maar daar is sindsdien niets meer van vernomen.