Nieuws/Binnenland
781363220
Binnenland

Eerste zes gestrande Nederlanders teruggehaald uit Marokko

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Zes Nederlanders, onder wie een baby, die door de coronapandemie waren gestrand in Marokko zijn met een Franse vlucht onderweg terug naar huis. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om „acute, schrijnende gevallen met een sociaal-medische noodzaak.”

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Marokko hanteert een strenge lockdown, waardoor mensen uit meerdere landen niet uit het land kunnen vertrekken. Minister Stef Blok deed vorige week een „dringend beroep” op de regering in Rabat om Nederlanders die dat willen het land te laten verlaten.

„We hopen dat de gestrande Nederlanders in Marokko, in de eerste plaats de schrijnende gevallen, snel terug naar huis kunnen”, laat het ministerie weten. „We zijn daarover in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten.”

Naar schatting zitten er enkele duizenden Nederlanders vast in Marokko.

Andere landen lopen tegen hetzelfde probleem aan als Nederland. De Belgische regering maakte eerder dinsdag bekend dat Belgen met een dubbele nationaliteit uit Marokko kunnen terugkeren, maar dat daar wel een aantal voorwaarden voor gelden.

Alleen om „humanitaire of sociale” redenen kunnen Belgen terugkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die lang gescheiden zijn van hun gezin, hun baan dreigen te verliezen of een bedrijf hebben dat failliet gaat als ze nog langer afwezig zijn.