Nieuws/Binnenland
782402427
Binnenland

Op laatste moment uitstel strafzaak fatale illegale abortus

Advocaat Kieth Cheng met zijn cliënt Dennis van E.

Advocaat Kieth Cheng met zijn cliënt Dennis van E.

AMSTERDAM - Het is inmiddels ruim tweeëneenhalf jaar geleden dat de Braziliaanse Patricia Oliveira dos Santos op 32-jarige leeftijd overleed in de woning van haar geliefde Dennis van E. in Diemen. Met haar leven kwam ook een einde aan dat van haar ongeboren zoontje. Het zoontje dat Dennis van E. niet wilde.

Advocaat Kieth Cheng met zijn cliënt Dennis van E.

Advocaat Kieth Cheng met zijn cliënt Dennis van E.

Dinsdag zou eindelijk de inhoudelijke behandeling beginnen van de strafzaak tegen de 50-jarige financieel expert die zijn vriendin zou hebben gedwongen om abortuspillen te slikken met fatale gevolgen. Maar dat liep anders. De rechtbank zag geen andere mogelijkheid dan om de behandeling uit te stellen, omdat advocaat Keith Cheng te elfder ure vroeg om nader onderzoek en aanhouding van de zaak.

De rechtbank honoreerde het verzoek met grote tegenzin, en pas na een stevige schrobbering van advocaat Cheng. Die hield zich vorige week onbereikbaar, reageerde niet op mails en kwam pas in het weekeinde met zijn aanhoudingsverzoek, toen de rechters en officieren al een dikke week intensief bezig waren met de voorbereiding.

De advocaat voerde tijdgebrek en zijn huwelijksreis aan als excuses. Voorzitter Overbosch: streng: „Die zal toch niet uit de lucht zijn komen vallen? U vindt het kennelijk slechts een rimpeling in de vijver, maar wij vinden dit veel ernstiger.”

Cheng wil onder meer Braziliaanse familieleden van Patricia alsnog als getuigen horen. Zij hebben in september belastend verklaard over de druk die Dennis van E. op zijn vriendin zou hebben uitgeoefend om de zwangerschap van bijna 35 weken te beëindigen. Hij wilde alleen een dochtertje, terwijl Patricia een jongetje verwachtte.

Syfillis

De advocaat zei dinsdag ook nader onderzoek te willen naar de doodsoorzaak van de baby. Volgens deskundigen overleed het kind als gevolg van het scheuren van de baarmoeder van Patricia dos Santos. Dat gebeurde nadat ze – al of niet gedwongen door Van E. – abortuspillen, ketamine en alcohol had gebruikt. Cheng wil weten of de syfillis waaraan de moeder leed de doodsoorzaak kan zijn.

Dennis van E. wil tijdens de inhoudelijke behandeling een vier uur durende monoloog afsteken met zijn versie van de gebeurtenissen. Die kans krijgt hij zo goed als zeker niet. De rechtbank zei „enige regie tijdens de zitting niet uit te sluiten.” Naast zijn mondelinge verhaal, is Van E. ook nog bezig met het schrijven een lijvig document van vierhonderd bladzijden. Het is nog niet bekend wanneer de zaak verder gaat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop