Nieuws/Binnenland
783515483
Binnenland

Bemanningsleden Nederlands vrachtschip van boord gehaald: stuurloos gevaarte

DEN HAAG - Een vrachtschip dat vaart onder de Nederlandse vlag is in de problemen geraakt ten westen van Noorwegen. De lading aan boord is gaan schuiven en het schip helt over. Een reddingshelikopter heeft acht mensen uit voorzorg van boord gehaald. Dat meldt Amasus Shipping in Delfzijl, de mede-eigenaar van het schip, de Eemslift Hendrika. Later op de avond werden volgens de Noorse kustwacht ook de laatste vier personen van boord gehaald. Onder de laatste opvarenden was één gewonde.

Het schip, dat zich ongeveer 60 nautische mijlen ten westen van de Noorse plaats Ålesund bevindt, zou ook kampen met ernstige motorproblemen. Het schip vaart nu op de automatische piloot, melden Noorse media. Het stuurloze gevaarte wordt door de Noorse kustwacht nauwlettend gevolgd om botsingen met andere schepen en met booreilanden in de buurt te voorkomen.

De opvarenden zijn naar Ålesund gevlogen. De kustwacht maakt nu met de rederij een plan wat er met het schip moet gebeuren. De boot dreigde om te slaan.

De Noorse krant Dagbladet spreekt over een ’gevecht tegen de golven’. Tijdens de pittige storm met golven tot 15 meter hoog is de lading, waaronder plezierjachten en andere scheepjes, in beweging gekomen. Het schip heeft tijdelijk water gemaakt.

Tekst loopt door onder de foto.

Hopeloos is de situatie echter niet, zegt Oddgeir Andersen van de Noorse reddingsdienst Hovedredningssentralen tegen Dagbladet. „De inschatting is dat het voorlopig veilig en haalbaar is. We hebben een helikopter boven het schip hangen, klaar om indien nodig de laatste opvarenden op te halen.” Enkele uren later bleek dat inderdaad nodig.