Nieuws/Buitenland
784201258
Buitenland

Opgesloten Navalny wint mensenrechtenprijs EU-parlement

STRAATSBURG - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalni zit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp.

Voor de Sacharovprijs ’voor vrijheid van denken’ waren ook een groep Afghaanse voorvechtsters van vrouwen- en burgerrechten en een opgesloten Boliviaanse oud-president voorgedragen. De winnaar krijgt 50.000 euro. De prijs wordt op 15 december uitgereikt, maar Navalny zal die niet zelf in ontvangst kunnen nemen.

De christendemocraten in het Europees Parlement, die de grootste fractie vormen, maakten de winnaar bekend. Ze riepen de Russische president Vladimir Poetin meteen nog maar eens op Navalny vrij te laten. De EU heeft Rusland strafmaatregelen opgelegd voor de veroordeling en opsluiting van de Kremlincriticus.

De Sacharovprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de vrouwelijke leiders van de oppositie in Belarus.