Nieuws/Binnenland
785265814
Binnenland

Zorgpersoneel krijgt bonus van 1000 euro netto

Den Haag - Het zorgpersoneel dat keihard heeft moeten werken tijdens de coronacrisis, krijgt een bonus van 1000 euro, belastingvrij. Verpleegkundigen, verzorgenden en schoonmakers kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen om daar aanspraak op te maken.

Dat meldt minister De Jonge (Volksgezondheid) donderdag. „Nederland heeft de afgelopen maanden op een geweldige manier kunnen rekenen op onze zorg”, zegt de minister. Hij denkt daarbij aan ’al die mensen die zich hebben ingezet op de ic’s, in de gehandicaptenzorg, die dubbele diensten hebben moeten draaien, omdat ze voor coronapatiënten hebben moeten zorgen’.

Naar schatting komen zo’n 800.000 zorgverleners in aanmerking voor de bonus. Behalve verpleegkundigen en verzorgenden gaat dat om ondersteunend personeel zoals schoonmakers. Hun werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de bonus aanvragen. Dat kan pas in het najaar omdat de uitvoering volgens De Jonge tijd kost.

De bonus geldt alle sectoren voor de zorg en ondersteuning, zoals de verpleeghuizen, ambulances, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en universitair medische centra. Ook zzp’ers maken er aanspraak op. Voor zorgverleners van afdelingen die tijdens de coronacrisis hebben stilgelegen ’ligt het niet voor de hand om een bonus aan te vragen’, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

’Dit betalen we met elkaar’

De bonus wordt betaald vanuit de schatkist. „Dit betalen we met elkaar”, zegt De Jonge. „We zijn als Nederland dankbaar. Dus betalen we samen deze bonus. Dit was een ongekende tijd. En voor die ongekende tijd willen we onze mensen in de zorg onze waardering laten zien.”

Het nieuws over de bonus liet lang op zich wachten. De Tweede Kamer vroeg half maart al om een extraatje voor de zorgmedewerkers. Naast het applaus voor het personeel, was een financiële beloning ook op zijn plaats. Het kabinet omarmde dat voorstel, maar de uitwerking liet lang op zich wachten, tot ergernis van de vakbonden in de sector.

Vanuit het kabinet klonk dat het in elkaar zetten van die bonus nog niet zo makkelijk was. Het ministerie van Volksgezondheid moest uitzoeken wie in aanmerking kwamen voor de bonus en of het extraatje netto of bruto moest zijn.

Toeslagen

De Jonge erkent dat zorgverleners tijdens de coronacrisis overuren hebben gedraaid. Daardoor verdienden ze weliswaar meer, maar liepen daardoor ook bepaalde toeslagen mis. „Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee in de uitvoering rekening te houden”, schrijft de CDA-bewindsman aan de Tweede Kamer.

In de Kamer is daar kritiek op. „Dit is totaal niet uit te leggen”, vindt PvdA-leider Asscher. „Dit moet het kabinet gewoon regelen. Ook als het gaat om overuren.” Ook Kamerlid Van Kooten Arissen, indiener van het voorstel voor de zorgbonus, wil dat overuren geen invloed hebben op de toeslagen. Oom ziet zij de bonus als ’begin’ op weg naar een structureel betere beloning van de zorg. Ook SP-leider Marijnissen dringt daarop aan. „Het mag niet bij applaus blijven.”