Nieuws/Binnenland
78556
Binnenland

Gesprek van de dag - 20 maart 2017

Boerenverstand scoort op Binnenhof

Mede dankzij een videoboodschap aan Rutte, beginnend met ’Beste Mark, weet jij wat boerenverstand is?’ En eindigend met ’Trouwens, ik krijg nog duizend euro van je’, kwam boer en wethouder Maurits met duizenden voorkeursstemmen in de Kamer. Verder: de politie heeft fouten toegegeven in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha (25). En: Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Boer Maurits von Martels zoekt (én vindt) zetel.

Boer Maurits von Martels zoekt (én vindt) zetel.

 • Boer en wethouder Maurits von Martels uit Dalfsen leek als nummer 44 op de kieslijst van het CDA kansloos, maar niets bleek minder waar. Met maar liefst 21.048 voorkeursstemmen bemachtigde hij een plek in de Tweede Kamer. Lees meer.
 • De politie in Noord-Holland heeft fouten toegegeven in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha (25) in 2013. In een brief aan de nabestaanden van de jonge vrouw geven de chef van de Eenheid Noord-Holland en die van de Landelijke Eenheid toe dat twee verantwoordelijke politieambtenaren „onzorgvuldig” hebben gehandeld in het onderzoek. Lees meer.
 • De man die zaterdag op het Parijse vliegveld Orly werd doodgeschoten, had alcohol, cannabis en cocaïne gebruikt. Dat bleek uit de lijkschouwing op het lichaam van Ziyed Ben Belgacem, zei een justitiebron zondag. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

In Brazilië is bedorven vlees in de winkels beland.

 • De vraag is of en hoeveel ’fout vlees’ er op de Europese markt is beland door de enorme vleesrel die Brazilië – en inmiddels ook Europa – sinds vrijdagochtend in de greep houdt. Lees meer.
 • Woningbezitters die jaarlijks meer hebben afgelost dan afgesproken, of hun hypotheek hebben overgesloten naar een lagere rente, krijgen te veel betaalde boeterente terug. Lees meer.
 • Kinderen op de basisschool komen op internet vaak onbedoeld in aanraking met bloot en seks. Ruim de helft (55 procent) van de kinderen tussen negen en twaalf jaar die er online mee worden geconfronteerd, geeft aan op school geen les te krijgen over seksualiteit. Lees meer.
 • Utrechtse raadsleden zetten grote vraagtekens bij een optreden van het Amsterdamse hiphopcollectief Smib op het Bevrijdingsfestival in de Domstad. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

De opgestapte voorzitter Hans Spekman.

De opgestapte voorzitter Hans Spekman.

 • De PvdA heeft geen bestaansrecht meer, vindt bijna twee derde (62 procent) van de deelnemers aan onze Stelling van de Dag. Het dramatische verlies bij de verkiezingen woensdag - van 38 naar 9 zetels - is daar een bewijs van, menen de meesten. Lees meer.
 • Bayern München-matchwinner Thomas Müller vond de uitbarsting van Arjen Robben prijzenswaardig en het bewijs van de enorme honger naar succes van de Nederlander. Lees meer.
 • Het dagelijkse SBS6-realityprogramma Utopia gaat vandaag voor een regelrechte sensatie zorgen met de komst van twee (!) nieuwe bewoners. Privé onthult exclusief op deze pagina dat de bloedmooie tweeling, Demi en Fay Burgers, zich over een aantal uren bij de poort van de ’enclave’ in ’t Gooi zal melden. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

Verkenner Edith Schippers.

Verkenner Edith Schippers.

 • Vandaag begint verkenner Edith Schippers met een ronde langs de partijen over de vorming van een nieuw kabinet. VVD, CDA en D66 lijken zaken te kunnen doen, maar hebben ook een vierde partij nodig. De liberalen hebben moeite met de milieuplannen van GroenLinks, maar moet deze partij betrokken worden bij Rutte III omdat ze enorm heeft gewonnen? Kortom, is het tijd voor een groenrechtse coalitie? Doe mee aan de Stelling van de Dag. Lees meer.
 • Vandaag begint het proces om een nieuwe regering te vormen. Demissionair minister van Volksgezondheid en verkenner Edith Schippers ontvangt vanaf 08.30 uur de lijsttrekkers om te praten over mogelijke coalities. Volg het laatste nieuws altijd op telegraaf.nl. Lees meer.
 • Saskia Belleman zit om 9.00 uur bij de rechtszaak van een grote drugszaak in Amsterdam, die bekend werd doordat alligators de vermeende opbrengst van de drugs - koffers met ruim 200.000 euro - zouden hebben bewaakt. Tien verdachten in de zaak staan terecht voor onder andere handel, dan wel bezit van (synthetische) drugs en witwassen. Saskia doet live verslag via Twitter. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Jan (62) en José (60) leerden elkaar in 1972 kennen op het nummer My Ding-A-Ling van Chuck Berry.

Jan (62) en José (60) leerden elkaar in 1972 kennen op het nummer My Ding-A-Ling van Chuck Berry.

 • Jan Duif uit Urmond ontmoette de liefde van zijn leven op de swingende klanken van Chuck Berry’s liedje My Ding-A-Ling. Net als bij veel andere Telegraaf-lezers, kwamen er bij de 62-jarige Limburger direct herinneringen boven. Verslaggever Tisha Eetgerink verzamelde herinneringen van lezers over Chuck Berry. Lees meer.
 • Het is de gemeenschappelijke deler de laatste tijd bij onderschepte drugstransporten, ontmantelde drugslabs en aangetroffen grondstofvoorraden. De ongekende omvang. Het getuigt van een rotsvast vertrouwen en macht van de Drugs BV en vraagt meer dan ooit om een hard tegenoffensief. Lees de analyse van Mick van Wely.
 • De nieuwe FNV-voorman, Han Busker, heeft zijn eerste interviews gegeven. Als eerste daad wil hij een ’mes zetten in de fiscale voordelen van de zzp’ers’. Dat schrijft Annemarie van Gaal in haar column Kloof, waarin ze zeer kritisch is op de woorden van Busker. Lees meer.