Nieuws
785738
Nieuws

In het nieuws

De effecten van onze smartphoneverslaving

Als we de deur uit gaan zonder, worden we onrustig. We keren om om dat ding te halen want zonder mobieltje op zak voelen we ons totaal onthand. Kortom, we zijn verslaafd aan onze smartphone.

Tijdens gesprekken wordt onze blik naar het knipperende schermpje getrokken, in de auto willen we direct weten wie er een bericht heeft gestuurd en tijdens het avondeten checken we nog even de mailbox. Terwijl je kind in de speeltuin speelt, bevinden we ons op social media en ’s avonds praten we niet meer met onze partner maar kijken we voortdurend op het schermpje van onze telefoon.

--- Smartphone altijd in de buurt ---

Kinderen verwaarlozen

Dat moet veranderen dacht een Chinees reclamebureau. Het bureau heeft de nieuwe campagne PhoneWall opgezet om ons bewust te maken van de effecten van onze smartphoneverslaving. “Je telefoon pakken tijdens een gesprek is hetzelfde als een muur zetten tussen jou en de ander. We willen dat mensen twee keer nadenken over hun gedrag en zo relaties met anderen en hun smartphone-gewoontes eens in een ander daglicht stellen”, zegt Juggi Ramakrishnan, de directeur van het reclamebureau.

“Smartphones en sociale media nemen langzaam maar zeker alle aspecten van het dagelijks leven over. Er is een alarmerende trend van ouders die hun kinderen verwaarlozen omdat ze meer met hun telefoon en tablet bezig zijn dan met hun directe omgeving”.

--- Vrouwen raken mobieltje het vaakst kwijt ---

Digitale detox

Toch lijken we ons langzaamaan steeds meer los te weken van de smartphone. De digitale detox is de nieuwste vakantietrend volgens Flexplekaanbieder Regus. “We betalen graag wat extra om volledig zonder schermen op vakantie te zijn. Bij Thermae 2000 is een heus digital detox arrangement te boeken. Geen televisie op de kamer, maar wel bordspellen, boeken en andere ‘offline gadgets’”, schrijft Metro.

Mooie dingen

En zeg nou zelf, ook zonder mobieltje is het leven mooi. Kijk je gesprekspartner in de ogen, bouw samen met je kind zandkastelen en laat je mobieltje uit de slaapkamer. Wedden dat er dan mooie dingen gebeuren?

Hoe vaak kijken jullie per dag op de mobiele telefoon? Wat vinden jullie van deze digitale detox? Zouden jullie het overwegen tijdens de vakantie?

Laat hieronder je reactie achter!