Nieuws/Binnenland
786064782
Binnenland

’Veiligheid heeft hoogste prioriteit’

KLM mijdt deel Iraans luchtruim

AMSTERDAM - Update - De KLM mijdt voorlopig een deel van het Iraanse luchtruim. Het gaat om een gebied boven de Straat van Hormuz. De actie is het gevolg van het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran.

„Veiligheid heeft voor KLM de hoogste prioriteit. We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim 24/7 op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om uit voorzorg vooralsnog niet meer over de Straat van Hormuz te vliegen. Dit betreft een voorzorgsmaatregel”, aldus de KLM in een verklaring.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) heeft donderdag een verbod uitgevaardigd voor de burgerluchtvaart om nog langer gebruik te maken van het door Teheran gecontroleerde luchtruim boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.

Ook de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways heeft inmiddels laten weten niet meer over de Straat van Hormuz en de Golf van Oman te vliegen. Dat betekent een ¨kleine aanpassing” voor vluchten tussen Australië en Londen. American Airlines en Delta Air Lines hadden al laten weten niet meer over Iran te vliegen, naar aanleiding van het FAA-verbod.

Volgens de New York Times hebben de VS donderdag op het nippertje een aanval op Iran afgeblazen.

De krant schrijft dat de Amerikaanse president Donald Trump al akkoord was gegaan met een militaire aanval als vergelding voor het neerhalen van een militaire drone van de Amerikanen door Iran eerder deze week.

Bent u momenteel in Iran en merkt u iets van de spanningen? Neem contact op met oproep@telegraaf.nl of gebruik de WhatsApp-tiplijn.