Nieuws/Buitenland
786256359
Buitenland

Arrestaties in Iran in verband met crash Boeing

TEHERAN - De Iraanse autoriteiten hebben mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij het per ongeluk neerhalen van het Oekraïens passagiersvliegtuig vorige week. Over het aantal arrestanten en hun identiteit zijn geen mededelingen gedaan.

De Iraanse justitie maakte ook bekend dat zeker dertig betogers zijn opgepakt vanwege de protesten die volgden op de vliegramp bij hoofdstad Teheran. Daar haalde de Iraanse luchtverdediging vorige week de Boeing 737-800 neer van een Oekraïense luchtvaartmaatschappij. Er vielen 176 doden.

Iran ontkende aanvankelijk iets met de ramp te maken te hebben, maar maakte vervolgens een draai en erkende dat het toestel per ongeluk uit de lucht was geschoten. President Hassan Rohani noemde dat op de Iraanse televisie een „onvergeeflijke fout.” Hij beloofde een grondig onderzoek en zei dat degenen die verantwoordelijkheid dragen gestraft zullen worden.

De Iraanse luchtverdediging zou het passagiersvliegtuig hebben aangezien voor een Amerikaans projectiel. Enkele uren voor het neerhalen van het toestel, had Iran raketten afgevuurd op Amerikaanse doelen in buurland Irak. Die raketbeschieting was bedoeld als vergelding voor de dood van de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani, die was omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad.