786355
Nieuws

Geheime megadeal China: 600 ton goud opgekocht

Na jaren van ontkenningen heeft China bevestigd dat het in het geheim 600 ton aan goud heeft ingeslagen.

De enorme voorraad is in blokken opgekocht. Het  is voor het eerst in zes jaar dat China weer openheid geeft. In 2009 stond voor 1054 ton aan goud in de boeken, dat werd 1658 ton.

Dat goud is gekocht in dollars, waarvan China een overvloed in de bankkluizen heeft. De Chinese regering heeft eerder officieel bevestigd niet langer geïnteresseerd te zijn in aankopen van dollarmunten.

Muur van zwijgen

De Amsterdamse goudonderzoeker Jan Nieuwenhuijs waarschuwde dit jaar dat China op grote schaal goud van de markt trekt. Bij de autoriteiten stuitte hij op een muur van zwijgen.

Het is gemelde aantal kilo's is volgens Nieuwenhuis veel lager dan de meeste analisten verwacht hadden.

Gewone Chinees slaat in

,,Dat bevestigt dat het meeste van het goud dat China ingaat bij het volk terecht komt'', zo verwijst Nieuwenhuijs naar de trend onder particuliere Chinezen om het edelmetaal in te kopen. Zij worden daartoe aangezet door de overheid.

In postkantoor tot theehuis in de Chinese Volksrepubliek hangen oproepen aan particulieren om goud in te slaan, vaak gouden munten.

Financieel stelsel herschikt

Nieuwenhuijs vermoedt dat het werkelijke tonnage aan gekocht goud nog veel hoger is. Maar China zou dat niet willen vermelden om het financiële stelsel niet te sterk te laten reageren op de waarde verplaatsing.

De grote inkoop van goud wordt gezien als teken van wantrouwen in andere beleggingsmogelijkheden. Op goud zit geen rente, anders dan op veel andere beleggingsproducten.

Goudproductie uit mijn

Naast zijn import, die voor een groot deel via Zwitserland loopt, verhoogde het land zijn goudmijnproductie. Inmiddels ligt die volgens edelmetaalpublicatie MarketUpdate op meer dan 400 ton per jaar. 

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws