786519
Binnenland

’Babbeltruc op straat zwaarder aanrekenen’

De politie moet veel meer werk maken van het oplossen van babbeltrucs, waarbij ouderen door een gewiekste smoes worden beroofd van hun geld en waardevolle bezittingen.

De pakkans moet omhoog, en ook een babbeltruc buiten de deur moet de hoogste prioriteit krijgen bij de politie.

Dit stelt de grootste ouderenbond van Nederland, de Unie KBO, naar aanleiding van de veroordeling van een 27-jarige crimineel. De man werd gisteren tot drieënhalf jaar cel veroordeeld voor 89 diefstallen of pogingen daartoe, terwijl er acht jaar was geëist. De laffe bejaardenberover werd omschreven als ’de illusionist’. De bond ziet een enorme stijging van dit type criminaliteit, en merkt dat steeds meer ouderen na zo’n ervaring soms zo bang zijn dat ze een verhuizing naar een verpleeghuis overwegen.

Manon Vanderkaa, directeur van Unie KBO, zou het liefst zien dat babbeltrucs die op straat plaatsvinden extra prioriteit krijgen bij de politie. „De babbeltruc aan de deur wordt formeel gelijkgesteld aan een woninginbraak”, vertelt zij. „Babbeltrucs op straat moeten daar ook toe gerekend worden.”

Pakkans

Ook vindt Vanderkaa dat de pakkans omhoog moet. Nu wordt slecht zes procent van de babbeltrucs aan de deur opgelost, en op straat ligt dat percentage zelfs nog lager: slechts twee procent van de daders wordt in de kraag gevat. „Dat maakt deze vorm van criminaliteit zo aantrekkelijk voor de pleger ervan, ze lijken er mee weg te komen.” Deze kleine pakkans komt echter ook omdat slechts een op de vier slachtoffers aangifte doet, blijkt uit onderzoek van de ouderenombudsman. „Dat cijfer moet ook omhoog.”

De Unie KBO deed recent onderzoek, waaruit bleek dat zeven van de tien senioren zich onveilig voelen op straat. 44 procent is bang op slecht verlichte plekken, 37 procent als ze luidruchtige jongeren passeren, en 18 procent kan niet pinnen zonder doodsbang te zijn.