786715
Binnenland

NIEUWS

Engelandvaardersmuseum geopend

Koning Willem-Alexander opent op 4 september in Noordwijk het Museum Engelandvaarders. Een van de oprichters van dit museum is engelandvaarder Eddy Jonker, die betrokken was bij het Yvette II project van de Telegraaf Vaarkrant.

In dit museum wordt het verhaal verteld over de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied ontsnapten met het doel de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan vanuit Engeland voort te zetten.

Eerbetoon

Het nieuwe landelijke museum is een eerbetoon aan de vele Engelandvaarders en aan al degenen die hen hielpen. Nederlanders die hun leven riskeerden voor de vrijheid. Erik Hazelhoff Roelfzema, de ‘Soldaat van Oranje’, was een van hen. Maar er waren er zoveel meer.

Bijzondere band

Het museum brengt de bijdrage van Engelandvaarders aan luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij, KNIL en hun rol in het 'Englandspiel' in beeld. Ook krijgt de bezoeker een indruk van de bijzondere band tussen de Engelandvaarders en de toenmalige koningin Wilhelmina  (“U bent de schakel tussen hen die thuisbleven en mij”).

Knopen van uniform

Eddy Jonker is voorzitter van de stichting die het museum in Noordwijk opzette. Hij vluchtte tijdens de oorlog zelf per boot naar Engeland. Nadat hij daar was aangekomen begon hij een opleiding tot piloot op een Spitfire.

Replica

De knopen van het uniform van de Royal Air Force dat hij destijds kreeg gaf hij als cadeau aan de opvarenden van de Yvette II, een replica van een echte Engelandvaardersboot. Met deze replica ondernam de Vaarkrant-redactie samen met enkele nazaten van echte Engelandvaarders begin 2014 een herdenkingstocht naar Engeland.

Voor de site van het museum klik hier

Voor de artikelen over het Engelandvaardersproject van de Vaarkrant klik hier