786746
Binnenland

Zeedieren slikken met microbes beladen plastic in

Garnaal en sprot vol met bacteriën

Plastic afval op zee blijkt beladen met chemicaliën en bacteriën. Wetenschappers ontdekten 250 verschillende soorten chemicaliën en hele gemeenschappen van specifieke bacteriën, waarvan sommige soorten ziekteverwekkend zijn.

Dieren die plastics inslikken, zoals garnaal en sprot, worden daardoor blootgesteld aan toxische stoffen en ziektes. Dat heeft effecten op de hele voedselketen.

Volgens onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) komt jaarlijks naar schatting 20.000 ton afval in de Noordzee terecht. Dit is afkomstig van de scheepsvaart, visserij, rivieren en toerisme. Een groot deel daarvan bestaat uit plastic dat op het zeeoppervlak drijft, aanspoelt, naar de bodem zinkt of uiteenvalt in kleine stukjes.

Waswater

Daarnaast is er een grote toevoer aan microscopisch kleine plastic deeltjes afkomstig van het waswater van wasmachines, van cosmeticaproducten zoals scrubs en van de industrie. Deze ’microplastics’ vormen een bedreiging voor het mariene milieu, want het blijken magneten te zijn voor chemische stoffen en bacteriën.

Sommige van die bacteriën, zoals bepaalde types Escherichia coli, Vibrio en Pseudomonas, zijn potentieel ziekteverwekkend. Onderzoek heeft aangetoond dat 63% van de garnalen en 39% van de sprotten gevangen in de Noordzee microplastics opnemen. Tijdens de spijsvertering worden zeedieren die plastics opnemen blootgesteld aan toxiciteit en ziekte door contact met de chemicaliën en bacteriën die op die microplastics zitten.

Afbreken

De ILVO-wetenschappers onderzoeken momenteel de omvang van het probleem en ontwikkelen methodes om plastic vervuiling te bestrijden. Dat gebeurt enerzijds via de ontwikkeling van biologisch afbreekbare materialen voor visnetten en anderzijds via een zoektocht naar bacteriën die plastic en chemicaliën kunnen afbreken in zeewater.

Dankzij geavanceerde dna-gebaseerde technieken kan een groot aantal bacteriën gescreend worden op kenmerken die hen in staat stellen om plastic of chemicaliën af te breken. Wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd de eerste tests zullen kunnen doen met biologische afbraak van plastic in zee.