Nieuws
786789
Nieuws

Twaalf leukste picknicklocaties van Nederland

Mooiste picknickplekken

Op zoek naar een prachtige picknickplek in eigen land? Een plek in de natuur waar kinderen kunnen ravotten en waar de ouders met een goed gevulde picknickmand kunnen genieten van de natuur? Bekijk dan het overzicht van de mooiste picknickplekken in Nederland. Per provincie handig gerangschikt, altijd in het groen en vrij toegankelijk.

GRONINGEN

Plukbos KardingeIn het plukbos bij Kardinge kun je heerlijk picknicken. Naast het picknicken kun je in het bos en de aangelegde akkerranden in de zomer veldbloemen en fruit komen plukken!

FRIESLAND

Schiermonnikoog

Bij het Baken van de Kobbeduinen. Hier zijn veel kleine duinpannetjes waar je in de zon en uit de wind kunt gaan zitten. Je hebt hier mooi uitzicht op de kwelder.

De Bank van Banck: Hiervandaan heb je prachtig uitzicht over de Westerplas en het wad. Bovendien zit je er midden tussen de bloemen, hoe romantisch wil je het hebben. Wat minder geschikt bij harde wind, omdat er niet veel beschutting is.

Het Speelbos op het Hazenweitje (Cornelis Vissepad). Twee picknicktafels, lekker beschut in het bos en gelegenheid voor kinderen om lekker te spelen. 

 

DRENTHE

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld zijn er volop mogelijkheden om te picknicken. Bij het bezoekerscentrum staan banken met prachtig uitzicht op de omgeving. Voor of na het picknicken  kun je nog even het bezoekerscentrum induiken, hier is van alles te beleven.

OVERIJSSEL

Twente

Rust uit bij het Buursermeertje na een wandeling door het prachtige Buurserzand. Vanaf de picknickbankjes in de schaduw genieten van het uitzicht over het water. Het Buursermeertje ligt aan het eind van het fietspad door het Buurserzand bij de Langenbergweg.

De WiedenKom picknicken bij Bezoekerscentrum De Wieden. Er is een grasveld met vijf picknicktafels, middenin de natuur van De Wieden. Geen zin om te shoppen voor eten en drinken? Bij Theeschenkerij De Wieden kan je een picknickmand kopen met lekkere broodjes, fruit en een drankje (vooraf reserveren via de website www.theeschenkerijdewieden.nl). Voor of na de picknick is er van alles te doen. Ga bijvoorbeeld mee op vaartocht, bekijk de broedende zwarte sterns vanaf het uitkijkpunt, maak een wandeling over het laarzenpad, doe een speurtocht of huur een schepnetje.

 

 

 

FLEVOLAND

VoorsterbosIn het Voorsterbos/Waterloopbos vind je bij het Infocentrum niet alleen picknicktafels, maar ook een enorme waterspeelplaats (een zandbak met waterpomp) waar kinderen lekker kunnen kliederen met water. Voor of na de picknick kun je een mooie wandeling maken door het Waterloopbos, waar de schaalmodellen verstopt liggen van tientallen havens. Een bijzondere plek voor een picknick middenin de natuur!

 

NOORD-HOLLAND

Bezoekerscentrum Gooi en VechtstreekBij het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek zijn picknickbanken geplaatst voor een heerlijke picknick in de natuur. Combineer het culinaire uitstapje met lekker spelen in het Speelbos van OERRR, speurtocht of kinderactiveit.

NaardermeerMaak vanaf Stadzigt een korte wandeling naar De Muggenbult, bouw je eetlust op  en geniet van het uitzicht op het Naardermeer. Daarna lekker picnicken op een van de banken bij Stadzigt.

NijenburgOp Landgoed Nijenburg kun je heerlijk wandelen. Volg de wandelroute van 5 km en je komt vanzelf langs de speelweide waar je je kleedje uit kunt spreiden.

BeeckestijnKom picknicken in de prachtige stijltuinen van Landgoed Beeckestijn, met het indrukwekkende landhuis op de achtergrond.

 

 

 

UTRECHT

HaarzuilensDe boomgaard ligt op Landgoed Haarzuilens (Ockhuizerweg, tegenover nummer 41, Haarzuilens), vlakbij de stad Utrecht. Onder de fruitbomen kan je gezellig picknicken. Volg met je kinderen de speurtocht over fruit in Boomgaard De Boswachter.

 

 

 

’t Natte LaandAvontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt (landgoed Haarzuilens). Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelplanken en stapstenen. Startpunt ligt bij de parkeerplaats aan de Thematerweg in Haarzuilens.

Kaapse bossenDe Blauwe wandelroute Hoogtepunten (12 km) door de Kaapse Bossen voert langs mooie picknickplekken. Startpunten: parkeerplaats Kaapse Bossen, parkeerplaats bij Theehuis Helenaheuvel en parkeerplaats bij recreatieterrein Het Doornse Gat. Je komt langs schitterende uitzichtpunten in de Kaapse Bossen met als hoogtepunt de uitkijktoren De Kaap. Allebei leuke plekken om te picknicken.

 

 

 

GELDERLAND

Bij een speeltuin, Bezoekerscentrum VeluwezoomAchter Bezoekerscentrum Veluwezoom kun je tussen de fruitbomen picknicken aan een picknicktafel of op een zelf meegebracht kleed. De kids vermaken zich in de naastgelegen speeltuin en voor het toetje, een ijsje, loop je gewoon even naar de Brasserie.

Op een boerenerf, Open Erf de Groote ModderkolkPicknicken in de boomgaard van Open Erf de Groote Modderkolk waar beeldhouwwerken te zien zijn. Dat is nog eens relaxen in stijl. Neem meteen een kijkje bij de dieren en in de moestuin van deze biologische zorgboerderij even buiten het Gelderse Loenen. Er is ook een boerderijwinkel en een theeschenkerij.

Op grote hoogte, Hulzenberg in het BergherbosPicknicken en van een mooi uitzicht genieten: dat kan op de Hulzenberg in het Bergherbos. Neem vanaf 't Peeske de rode pijltjesroute (7 km). Na een flinke klim tot 85 m hoogte word je beloond met een mooi uitzicht op het dorp ’s-Heerenberg, een molen en het kleinere dorp Stokkum. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen.

In een giga zandbak, HulshorsterzandEen leuke picknickplek voor gezinnen is het Hulshorsterzand. Spreid er een kleedje uit en geniet van de weidsheid van dit stuifzandgebied bij Harderwijk. Voor de kinderen is het kicken, zo'n giga zandbak!

Aan een meanderend riviertje, de GraafschapOp korte afstand van het mooie landgoed Velhorst trek je jezelf met een voetveer naar de overkant van het riviertje de Berkel. Daar is de stijlvolle picknickplaats de Staringkoepel. Een romantisch plekje in de idyllische Graafschap.

 

 

ZUID-HOLLAND

Nieuwkoopse Plassen In de Nieuwkoopse Plassen kom je tot rust.  Hier vind je op de prachtigste plekken picknickbankjes waar je even kunt neerstrijken.

De Groene Jonker is een echt vogelparadijs. Voordat jij op zoek gaat naar de bijzondere dieren die zich in het plassengebied ophouden, kun je een hapje eten aan de picknicktafel naast het natuurgebied. Combineer een picknick met een wandeling door het gevarieerde landschap van Lusthof de Haeck. Of huur een kano en vaar naar het onbewoonde eiland de Geitenkamp.

Midden-DelflandVlak bij Rotterdam kom je tot rust in Midden-Delfland. Geniet van je bammetje aan het water of neem even een verdiende pauze bij de wandeling rond de Ackerdijkse Plassen.

De wandeling rond de Ackerdijkse Plassen vind je hier.

Voornes DuinVia de Rondeweiweg (zuid van Rockanje) kom je bij parkeerplaats Panweg. Loop deze uit naar het strand. Op de duinovergang tref je een uitzichtpunt. Weids strekt het gevarieerde duinlandschap zich uit. Echt een punt om van je rust te genieten! Bekijk de route door dit gebied.

Of wandel eens de groene wandelroute door Voornes Duin. Midden op deze route staat een simpel bankje. Van hieraf heb je een mooi uitzicht over het open duinlandschap. Tot eind voorjaar staat er water in de lage plekken. Het is er bijna altijd rustig. In het gebied grazen Schotse hooglanders; ruwe bolster, blanke pit. Fotogeniek en mooi om te zien.

Duinen van GoereeJe kunt lekker fietsen en wandelen op het Flaauwe Werk. Het maakt onderdeel uit van Duinen van Goeree. Vlakbij na de opgang van het pad vanaf de Noordweg (NO van Ouddorp) staat een picknickbank met uitzicht over het gevarieerde duinlandschap.

Op de hoek Oostdijkseweg-Helmdijk kun je de Kwade Hoek op. Volg een klein stukje de groene/gele wandeling.  Als je over de waterkerende dijk bent, vlak voordat je helemaal beneden bent, tref je een bankje. Aan je voeten ligt het buitendijkse landschap van de kwade Hoek.

 

 

 

NOORD-BRABANT

Bezoekerscentrum Oisterwijk Rondom het Bezoekerscentrum Oisterwijk zijn verschillende mogelijkheden om te picknicken. Naast banken en picknicktafels zijn er lekkere ligweiden. Na de picknick kun je bij het bezoekerscentrum speurtochten en wandelroutes halen. Tip; de gele wandelroute  leidt je langs een paar mooie vennen.

OisterwijkBij de Heisteeg, gemeente Oisterwijk is ook een picknickplek. Na de picknick kunnen de mensen oversteken, en dan de gele wandelroute volgen. Uiteindelijk komen ze ook terug bij de startplek.

Loonse en Drunense DuinenPicknicken kan natuurlijk overal in de Loonsche en Drunense Duinen in het zand.  Leuke wandelroute voor na de picknick is de groene wandelroute, die vertrekt vanaf Bosch en Duin.

Oude Buisse HeideOp het landgoed Oude Buisse Heide en ander landgoederen staan theekoepels waar je ook heerlijk kunt picknicken. Een mooi route is de blauwe koepelroute.

MarkdalBij de brug over de beek aan de Markweg, vlakbij de Belgisch grens, is een picknickplaats met een informatiebord. Het is een mooi beginpunt voor een wandel- of fietstocht door het Markdal.

 

ZEELAND

Zwaakse WeelIn de Zwaakse Weel kun je op verschillende plekken je meegebrachte lekkernijen opeten. Bij het infopunt is tussen de hoogstam fruitbomen een grote picknickplek met drie banken. Wil je liever vlakbij het water zitten? Picknick dan aan de Vleugeldijk. Of kies ervoor om je boterham op te eten tussen de vlinders en bloemen op het vlinderbelevingspad.

Zuidkust van SchouwenPicknicken met uitzicht op de Plompe Toren, ideaal toch? Combineer een bezoek aan deze historische toren met een lunch.

 

 

Haven Rattekaai, Verdronken Land van Zuid-BevelandBij Haven Rattekaai is het wel heel bijzonder picknicken. Met uitzicht op het Verdronken Land van Zuid-Beveland en de Oosterschelde zit je aan een picknicktafel gemaakt van meerpalen! Bekijk de route langs deze plek.

Schouwen-DuivelandOp het Zeeuwse Schouwen-Duiveland vind je drie bijzondere picknickplekken. Met een weids uitzicht over water en land en tussen de weide- en kustvogels eet je op een wel heel bijzondere plek je zelf meegebrachte lekkernijen op! Bij de Flauwershaven heb je een prachtig uitzicht over het oude haventje en de Oosterschelde. Ben jij een vogelaar? Dan haal je je hart op bij het Gasthuisbevang. Of ontspan tijdens etenstijd bij het natuurbelevingspunt bij uitkijkpunt Levensstrijd. Al deze picknickplekken zijn prima te combineren met deze fietstocht.

Duinen Schouwen-DuivenlandOp de witte wandelroute, vlak bij de overgang van open duin naar gesloten naaldbos. Hier is zicht over het fraaie zachtgolvende landschap van de Zeepeduinen en er grazen donkergekleurde Shetlandpony’s. Geniet van het open landschap dat hoort bij het Nederlandse duin en spreid hier je kleedje.

Midden in de Zeepeduinen ligt een flinke plas. Je kunt deze vinden op de groene en rode wandelroute. Ga maar eens op je gemak zitten en geniet van de vogels op de plas. Altijd vliegt er wel een miauwende buizerd over of lacht er een groene specht.

 

LIMBURG

Bezoekerscentrum BrunssummerheideRondom het Bezoekerscentrum Brunssummerheide zijn verschillende mogelijkheden om te picknicken aanwezig. Naast banken en picknicktafels zijn er ook diverse ligweidenplekjes. Duik na de picknick het bezoekerscentrum in en haal  daar leuke speurtochten wandelroutes. Na de picknick kunt u ook de lichtblauwe wandelroute gaan volgen. Deze leidt u langs de leukste plekjes van de Brunssummerheide. Een buitje op komst? Er is genoeg te doen in het bezoekerscentrum. Neem daar gerust de tijd voor.

Sint JansbergEr staat ook een picknickbank bij een zichtpunt op de Sint Jansberg. Met zowel de rode als de blauwe route kom je langs dit punt. Vertrekpunt Eethuis de Diepen.

 

Klik hier voor meer mooie plekjes in ons land.