Nieuws/Binnenland
787041
Binnenland

OVV zwijgt over bericht neerschieten MH17

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) wil niet ingaan op berichtgeving van CNN, die meldt dat het erop lijkt dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17 vorig jaar. CNN meldt dit op basis van één bron, die het conceptrapport over het onderzoek van de OVV naar de oorzaak van de ramp zou hebben ingezien. Volgens deze bron stellen Nederlandse onderzoekers van de vliegramp dat bewijs wijst naar pro-Russische rebellen.

Volgens CNN-bronnen dichtbij het onderzoek staat in het conceptrapport ook gespecificeerd met wat voor raket de MH17 is neergehaald en het traject dat die raket heeft afgelegd. Ook zou duidelijk zijn waar de raket is afgevuurd en wie controle had over dat betreffende gebied. Op basis hiervan zou geconcludeerd kunnen worden dat het gaat om pro-Russische rebellen.

Een woordvoerder van de OVV zegt dat er niet wordt gereageerd op het bericht, omdat het gaat om een vertrouwelijk conceptrapport. Het is de verwachting dat de eindrapport in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

Inmiddels wordt bijna algemeen aangenomen dat het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergehaald met een BUK-raket.