Nieuws/Binnenland
787087391
Binnenland

’Motoriek basisschoolkinderen verslechterd door coronalockdown’

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN HAAG - De bewegingsvaardigheden van veel basisschoolkinderen zijn na de eerste coronalockdown vorig jaar achteruitgegaan vergeleken met voor de lockdown. Volgens onderzoekers van het Mulier Instituut zijn bij de jongste kinderen uit groep 1 en 2 de grootste verschillen zichtbaar. Zij scoren vooral slecht op het onderdeel balanceren.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

„Dit suggereert dat voor het ontwikkelen van balansvaardigheden veel bewegen belangrijk is”, aldus het sportonderzoeksinstituut. De achteruitgang in motorische vaardigheden is waarschijnlijk te wijten aan het wegvallen van georganiseerde sportactiviteiten voor basisschoolkinderen. „Zij konden niet meer bij hun sportvereniging sporten en hadden geen lessen bewegingsonderwijs meer op school”, aldus het Mulier Instituut.

Dicht

Door de uitbraak van Covid-19 vorig jaar moesten basisscholen dicht. Ook was het niet toegestaan om bij de (sport)vereniging te trainen of aan competities deel te nemen.

„Jonge kinderen en zwakke bewegers lijken de meest nadelige gevolgen te ondervinden, terwijl deze bij oudere kinderen en de betere bewegers niet duidelijk zichtbaar waren”, concludeert het instituut.

Volgens de onderzoekers is voor het schooljaar 2021/2022 aan te bevelen meer aandacht te besteden aan de zwakkere kinderen. „De groep zwakkere bewegers kan door een gedifferentieerd aanbod in de lessen lichamelijke opvoeding en door aanvullende ondersteuning geholpen worden.”