787187
Binnenland

Wiet gezaaid in Amsterdam

Vrijwilligers hebben dinsdagavond 40 kilo wietzaad gezaaid in het Amsterdamse Vondelpark en omgeving. Dat gebeurde in het kader van het kunstproject Eden.

De actie is betaald met een gift van The Awesome Foundation, een internationale stichting die geld geeft aan projecten die gericht zijn op verbetering van de openbare ruimte. ,,The Awesome Foundation zag heil in het idee en ik gaf er de draai aan om het tegen de oprukkende vertrutting van Amsterdam te doen", vertelt Noah Latif Lamp van kunstenaarscollectief InDebt, dat het project op poten zette, aan VICE.com.

Yoghurtbars

Die vertrutting heeft namelijk hard toegeslagen in Amsterdam, aldus Latif Lamp: ,,De hoeren verdwijnen, coffeeshops moeten dicht. Kijk, elke grote stad verandert continu – New York, Londen, Hong Kong, noem maar op – maar Amsterdam heeft toch iets magisch. Als dat verdwijnt, en we krijgen er vervolgens yoghurtbars voor terug, dan is dat gewoon jammer."

Overigens zal de gezaaide wiet niet per se rookbaar zijn. InDebt heeft er bewust voor gekozen om mannelijke en vrouwelijke zaadjes te zaaien, zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden en daardoor de duurzaamheid is gegarandeerd. Dat levert echter bijzonder zwakke wiet op.