Nieuws
787381
Nieuws

De Weegschaal

Tafelsuiker of natuurlijke suiker(s): wat is gezonder?

Waren het voorheen verkeerde vetten, zijn het nu suikers die als zondebok worden aangewezen voor die kilo's die er maar niet af willen gaan. Suiker is vergif, als je de media mag geloven. Maar is alle suiker dan zo ongezond? Hoe zit het bijvoorbeeld met natuurlijke suikers? En moeten we met z'n allen aan de ahornsiroop of mag dat klontje suiker in de koffie heus wel? Voedingsdeskundige Carina Noordervliet boog zich over het 'Dilemma Suiker' en kwam tot de volgende conclusie.

Suiker is ingewikkeld, want er zijn veel soorten suikers. We hebben inderdaad ‘gewoon’ wit suiker. We hebben suiker uit koolhydraten en fruit. En we hebben rietsuiker, palmsuiker, oerzoet, ahornsiroop… .

In wezen is er weinig verschil tussen alle suikers:

Invloed van suiker op je spijsvertering

Suiker heb je nodig als brandstof voor je lijf. Het omzetten van suiker naar brandstof, gebeurt alleen als de vertering langzaam verloopt. Zoals bij suikers uit een natuurlijk product (denk aan: fruitsuikers). Door de vezels en goede voedingsstoffen uit fruit vertraagt de spijsvertering. Op deze manier heb je minder snel honger.

Tafelsuiker daarentegen heeft geen natuurlijke balans. Het bevat nul voedingswaarde en geen vezels. Het verteert snel en vliegt vrijwel meteen naar de lever waar het wordt omgezet in vet. En dat is natuurlijk niet goed.

De snelle geraffineerde koolhydraten – dus witte rijst, witte pasta en wit brood – bevatten ook geen vezels waardoor de vertering ook erg snel gaat en het in de lever terechtkomt. Dit heeft dus ongeveer hetzelfde effect. Daarnaast veroorzaken deze witte koolhydraten pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel waardoor je sneller honger hebt. En dus weer meer eet. Behalve natuurlijk als je brood, pasta of rijst in de volkoren eet. Dan vertragen vezels het proces weer.

Verborgen suikers

Kortom, het is beter en gezonder om natuurlijke suikers te eten in plaats van tafelsuiker, aangezien je lijf er anders op reageert. Wel moet ik hierbij een kleine kanttekening plaatsen: denk nu niet dat als je geen klontje suiker meer in je koffie doet en geen zoetigheid meer eet, je suiker uit je hele eetpatroon hebt verbannen. Tegenwoordig zit namelijk overal suiker in; suiker vind je ook in ketchup, mayonaise, zakjes smaakmakers, kant en klare sauzen, beschuit, vleeswaren en ga zo maar door.

Hoe dat komt? Vet. Vet is zo lang 'De Boosdoener' geweest dat het overal uitgehaald moest worden. Nergens mocht meer vet in zitten. Dat kwam de smaak natuurlijk niet ten goede – want vet geeft nou eenmaal veel smaak – en dus werd suiker dé vervanger van vet.

Etiketten lezen

Het staat onopvallend op het etiket bij de ingrediënten. Klein, en meestal onder suiker-pseudoniemen; dextrose, malt dextrine, melassestroop, enzovoorts. Er zijn zo’n 56 suikerige schuilnamen. Dus let op en lees de etiketten (zo doe je dat).

Ben je een enorme zoetekauw, maar wil je wel op de lijn letten? Dan kun je overstappen op oerzoet, palmsuiker, ahornsiroop of honing. Want we hebben net geleerd hoe natuurlijker, hoe beter.

Al gooi ik stiekem nog altijd een klontje suiker in mijn koffie, dat is toch echt veel lekkerder. Alleen daarin…

Meer uit De Weegschaal