Nieuws/Buitenland
787742813
Buitenland

Hongarije verbiedt ’promotie’ homoseksualiteit

BOEDAPEST - Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die jongeren moet ’beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Dat betekent in de praktijk dat onderwijs over die onderwerpen in de ban wordt gedaan. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de wetgeving, die ze vergelijken met het Russische verbod op „homopropaganda.”

Het voorstel ging ondanks die kritiek moeiteloos door het parlement, dat wordt gedomineerd door de conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orbán. 157 parlementariërs stemden voor de wet en er was slechts één tegenstem. Meerdere oppositiepartijen hadden al laten weten de stemming te boycotten.

Verboden boeken

In de wet staat dat materiaal dat „afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot” niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien. Dat heeft ook gevolgen buiten het klaslokaal. Zo mogen sommige boeken straks niet meer uitgegeven worden. Ook kunnen populaire films als Bridget Jones’s Diary en Billy Elliot volgens een televisiezender alleen laat op de avond nog getoond worden, met de mededeling dat ze niet geschikt zijn voor jongeren.

De regering ziet de wetgeving als een manier om kinderen te beschermen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Er demonstreerden maandag zo’n 5000 mensen buiten het parlementsgebouw. Een betoger noemde het „walgelijk dat homoseksualiteit in dezelfde adem wordt genoemd als seksuele misdrijven.”