Nieuws/Binnenland
78785633
Binnenland

Bespuugde agent en boa mogen zich bij klachten laten testen

DEN HAAG - Politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die zijn bespuugd of in hun gezicht gehoest, mogen zich laten testen. Ze moeten dan wel klachten hebben die doen denken aan het coronavirus.

Mensen die het aan de stok hebben met de politie, doen zich de laatste tijd geregeld voor als coronapatiënt om agenten, conducteurs of handhavers angst aan te jagen. En met succes. Agenten die zogenoemde coronaspugers of -hoesters op hun pad vonden, dringen al geruime tijd aan op uitsluitsel of ze het virus inderdaad hebben opgelopen. Maar de schaarse tests werden lang gereserveerd voor ernstig zieke patiënten en ziekenhuispersoneel.

Nu Nederland vaker gaat testen, komen ook agenten en boa’s in aanmerking, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Die laatsten moeten nog wel even wachten tot dat is afgesproken met de GGD.

De politie mag binnenkort ook slijm gaan afnemen van mensen die zich hieraan bezondigen, als het aan justitieminister Ferd Grapperhaus ligt. Zo weten hun slachtoffers of ze zich inderdaad zorgen moeten maken. De Tweede en Eerste Kamer moeten daarmee nog wel instemmen.

In één keer op de hoogte zijn van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah praten je bij in een dagelijkse podcast. Luister ’m hier, hieronder of via een eigen podcastkanaal.