Nieuws/Binnenland
7879559
Binnenland

Veel regen in korte tijd

’Straks wéér veel onweer in zuiden’

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

EINDHOVEN - Update - Onweersbuien hebben de zuidelijke helft van Nederland zaterdagochgend vroeg geteisterd en ze zullen terugkeren. Dat is de stellige overtuiging van zowel het KNMI als Weerplaza.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

De buien trokken grofweg tussen 07.00 en 08.00 uur over ons land. Onder meer op diverse Brabantse plaatsen en in Den Haag is er zaterdagochtend veel regen gevallen, blijkt uit radarbeelden en zegt Weerplaza.

„Het is nu weer even minder, maar over een paar uur leeft het weer op”, verwacht weerman Michiel Severin van Weerplaza. „Zodra de temperaturen oplopen, komt er weer meer energie. Vanmiddag en vanavond zullen de onweersbuien over dezelfde provincies trekken: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en een stukje van Zuid-Holland.”

In korte tijd kan er veel regen vallen. Dat kan wateroverlast geven, „omdat de buien dezelfde route volgen. De ene is nog niet weg, of de volgde trekt over. Tientallen millimeters zijn mogelijk”, aldus Severin. Straten kunnen bijvoorbeeld even onderlopen omdat de riolering het water niet aankan, of in tunneltjes kan water blijven staan, verwacht Severin.

Ook kan het hagelen en een enkele keer zijn er windstoten. Het KNMI bevestigt de bevindingen van Weerplaza en verwacht ’veel regen in korte tijd’.

Bekijk hier live het onweer (scroll in de radar naar beneden):

Bij de ’stevige onweersbuien’ van vanmiddag en vanavond kunnen windstoten voorkomen van circa 60 km per uur. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat automobilisten gladde wegen voor de kiezen kunnen krijgen: door het droge en hete weer hebben rubberresten en stofdeeltjes zich opgehoopt op het wegdek. Met het regenwater geeft dat een dunne, gladde, slijmerige laag, meldt RTV Utrecht.

Volgens Michiel Severin is de neerslag ’vooral erg fijn’ vanwege de droogte. Veel Nederlanders lijken er ook niet om te malen. Het onweer is een welkome verfrissing.