Nieuws/Buitenland
788397
Buitenland

Duitsland erkent genocide op Herero's

Na jarenlang getouwtrek erkent Duitsland de massamoord op tienduizenden Herero's en Nana's als genocide (volkenmoord). Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn vrijdag laten weten. De keizerlijke troepen van het koloniale bewind in het toenmalige Duits-Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië, doodden van 1904 tot 1908 meer dan 85.000 Herero's en Nana's.

Dit komt neer op zo'n 80 procent van de toenmalige Herero- en Nana-bevolking. Nadat de Duitsers een opstand van de inheemse bevolking hadden neergeslagen, schoten ze mannen, vrouwen en kinderen dood, vergiftigden ze hun bronnen, slachtten ze hun vee en dreven de overlevenden de woestijn in om ze daar te laten sterven.

Het Duitse koloniale bewind eindigde honderd jaar geleden, op 9 juli 1915. In 2004 woonde voor het eerst een vertegenwoordiger van de Duitse regering in Namibië de herdenking van de massamoord bij. Duitsland erkent nu „de bijzondere historische verantwoordelijkheid jegens Namibië en zijn burgers”. Over een financiële compensatie wordt nog onderhandeld tussen de regeringen in Berlijn en Windhoek.