Nieuws/Binnenland
788670
Binnenland

Mysterieuze massasterfte palingen

De lugubere vondst van duizenden dode palingen nabij Termunten is een groot raadsel. De vissen kropen onverwacht uit het water en stierven massaal rondom de Breebaartpolder bij de Groningse plaats.

De ontelbare kadavers werden daarop deze week aangetroffen tot op de weg langs de Dollarddijk, liet beheerder Het Groninger Landschap verontrust weten. Mogelijk hadden de dieren het ‘benauwd’ door zuurstoftekort en probeerden ze nog weg te komen.

Het lijkt erop dat er geen andere vissoorten dood zijn gegaan. In de regio was ondanks de hitteperiode de vissterfte niet opvallend hoog, zo leek het althans tot woensdag. Her en der ging vis dood in vijvers, maar niet veel in natuurgebieden. Mogelijk heeft ook hevige regenval er wat mee te maken.

Blauwalg

Medewerkers van het waterschap Hunze en Aa’s en de vrijwilligers van Het Groninger Landschap hadden nu echter de nare taak zakken vol dode paling op te moeten ruimen. Het Waterschap heeft tegelijkertijd watermonsters genomen voor nader onderzoek naar het mysterie.

De Groningse polder kent een beperkt getij van dertig centimeter, sinds er een opening via een duiker in de dijk werd aangebracht om dat mogelijk te maken. In het water is onder meer glasaal uitgezet.

Uitdrogen

De bekende palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp heeft de laatste periode juist amper dode paling gezien in zijn viswater, elders in de provincie Groningen bij het Lauwersmeergebied. ,,Ik heb deze periode nog gewoon tweehonderd kilo paling gevangen.’’

Van zo’n enorme sterfte als nu heeft zelfs een ervaren visserman als Postma nooit eerder gehoord. Ook hij is nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. ,,Voor blauwalg zijn ze niet heel gevoelig. Het lijkt erop dat de palingen het daar ‘benauwd’ hebben gehad door de warme tijd. Maar eenmaal op de kant kunnen ze toch uitdrogen als hun beschermende slijm opdroogt door de schrale wind’’, oppert hij.

Het Waterschap ging er donderdag na een eerste onderzoek vanuit dat de dieren inderdaad ‘benauwd’ op zoek waren naar zuurstofrijker water. Hun zwemwater bleek door algengroei verslechterd te zijn geraakt. De hitte werd ze op de wal echter fataal, voordat ze weer veilig in beter water konden zwemmen. Koel weer zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het opvallende palingdrama zich niet herhaalt.