Nieuws
788749
Nieuws

In het nieuws

"Mijn moeder was slachtoffer van ouderenroof"

Veiligheid: een ongekend groot goed. Dat je de deur achter je dichttrekt en zonder nadenken over straat kan. Voor veel ouderen is dat niet zo vanzelfsprekend.  Eén op de drie ouderen voelt zich niet veilig op straat, blijkt uit onderzoek. Ook binnenshuis kan het mis gaan. Liefst 30.000 ouderen zijn jaarlijks slachtoffer van financiële uitbuiting. De moeder van Yvon Sterk, woonspecialist voor ouderen, werd slachtoffer van ouderenroof. Aan VROUW.nl vertelt ze haar verhaal.

"Ik vind het heel erg dat dit soort dingen gebeuren. Dat mensen misbruik kunnen maken van zo'n kwetsbare groep", vertelt Yvon. "Het is alweer negen jaar geleden dat mijn moeder overleed. Nooit hebben we iets gemerkt. Pas toen mijn zussen en ik de sieraden wilden verdelen, kwamen we erachter dat alles weg was."

"Mijn moeder woonde eerst in een verzorgingstehuis en daarna in een gesloten instelling, we kunnen dus ook niet meer achterhalen waar én door wie de spullen gestolen zijn. We hebben dan ook geen aangifte gedaan.  Dat zorgt alleen maar voor negatieve energie en de sieraden van mijn moeder krijgen we er niet mee terug. Wél merk ik dat het tegenwoordig veel meer gebeurt. Het probleem wordt steeds groter."

Niemand weet wie wie is

“Weet je wat het is? In een open instelling kan iedereen zomaar binnenlopen. Vrijwel niemand kent elkaar en iemand kan zich heel makkelijk voordoen als iemand anders. Je hebt als kind dan ook geen idee wie er bij je ouders of grootouders over de vloer komen. Ik denk niet dat de thuiszorg die situatie kan veranderen. Mijn advies? Laat de directies van zorgtehuizen en instellingen actie ondernemen. Door bewoners en hun kinderen er op te attenderen dat er heel veel mensen rondlopen in het gebouw.’’

Wat je zelf nog kan doen

“Het zijn logische stappen die je kan nemen om ervoor te zorgen dat je ouders of grootouders geen slachtoffers worden. Stop de duurdere sieraden in een kluis en vervang ze door neppers. Je kan bijvoorbeeld nepparels door laten gaan voor echte. Dat heb ik ook gedaan met een deel van mijn moeders sieraden", vertelt Yvon.

"Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een deel van de sieraden al weg te geven voor je overlijden. Dan weet je dat het bij de juiste personen terechtkomt. Deze tips zouden de directies ook kunnen geven, maar het is vooral belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken en niet te doen alsof we in een sprookje leven.”

Lees ook: