Nieuws
788846
Nieuws

Lees mee

Fatima doet als enige in haar familie niet mee aan ramadan

De ramadan is in volle gang en hoewel de 39-jarige Fatima El Mourabit al ruim tien jaar niet meer gelovig is, blijft deze vastenperiode lastig voor haar. "De buren zijn iedere keer weer in shock als ik op klaarlichte dag geniet van een wijntje en iets te eten."

Fatima is de enige in haar familie die tussen zonsopkomst en zonsondergang wél gewoon iets eet. Hoewel de 39-jarige moeder van twee opgroeide in een Islamitisch gezin, stapte ze toch uit het geloof. "Ik heb heel lang getwijfeld, maar heb uiteindelijk, tien jaar geleden, toch voor mezelf gekozen en de deur achter mij dichtgetrokken. Ik stond niet meer achter het geloof."

Iets wat het voor haar vooral tijdens de vastenperiode erg moeilijk maakt. "Nu ik wat ouder ben, trek ik mij niet zoveel meer aan van de verwijtende blikken, maar vroeger vond ik het heel erg als alle ogen op mij gericht waren als ik tijdens ramadan een slok nam uit mijn waterflesje", vertelt Fatima.

Bekeren

De ouders van Fatima waren ook niet te spreken over het gedrag van hun dochter. "Ze vonden het niets, maar hebben altijd gehoopt dat het een fase was en dat er vast wel een moment zou komen waarop ik mij zou bekeren. Alleen dat moment kwam niet."

"Er is dan ook een tijd geweest waarin ik geen contact had met mijn ouders", vervolgt Fatima. "Ze keerden mij de rug toe. Dat was enerzijds heel moeilijk omdat ik buitengesloten werd van de gemeenschap waar ik in opgroeide, maar aan de andere kant was ik zo opgelucht dat ik geen dubbel leven meer hoefde te leiden en gewoon kon zijn wie ik ben."

Volg je hart

Nog steeds staat Fatima voor honderd procent achter haar keuze. "Natuurlijk merk je tijdens de ramadan wel weer even dat moslims zien dat jij niet gelovig bent, maar die blikken doen mij niets meer. Ik heb het losgelaten. Ik zie het geloof als een machtsmiddel. Als iets waarmee je mensen iets oplegt en ze vertelt wat ze wel en niet mogen doen. Iets waar je - in mijn ogen - helemaal geen geloof voor nodig hebt."

"Als je redeneert vanuit je gezonde verstand weet je echt wel hoe je anderen moet behandelen. Behandel ze zoals je zelf ook behandeld wilt worden en het allerbelangrijkste: luister naar je hart!", aldus Fatima.