Nieuws/Buitenland
789089
Buitenland

Strenge wet tegen de vossenjacht mogelijk teruggedraaid

Engeland en Wales draaien een strenge wet tegen de vossenjacht mogelijk terug. Woensdag is in de Britse Tweede Kamer, het Lagerhuis, bekendgemaakt dat er komende week wordt gestemd over een versoepeling van het verbod op de traditionele vossenjacht en over intrekking van het verbod voor boeren vossen met behulp van honden te verjagen. Voorts zullen honden mogen worden ingezet om gewond wild op te sporen met het doel dat mogelijk uit zijn lijden te verlossen.

De Britse premier David Cameron behoort volgens de media tot de voorstanders van de versoepeling. Hij ging zelf op vossenjacht voor hij eind 2005 de partijleider van de Conservatieven werd.

De voorgestelde wijziging van de jachtwet betekent dat het na elf jaar weer mogelijk wordt met honden op vossen te jagen. Dat is al sinds de vijftiende eeuw gebruikelijk onder bewoners van de Britse eilanden. Vooral op de dag na kerst is een vossenjacht gewild. Als het Lagerhuis instemt, volgt het Hogerhuis waarschijnlijk in de herfst, dus ruim op tijd voor de kerst.