Nieuws
789312
Nieuws

Praat mee

Insmeren, wiens verantwoordelijkheid is dat?

Tweedegraads brandwonden: dat liep de 12-jarige Ricardo op na een dagje zwemmen. Op last van de badmeester moest hij zijn t-shirt uittrekken. Het gevolg: fikse verbrandingen. De eerste vraag die bij ons opkwam, is: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het insmeren? De badmeester, Ricardo zelf, zijn moeder of eigenlijk allemaal? Wat vinden jullie?

De roodharige Ricardo moest altijd al goed opletten in de zon. Naast goed insmeren, zou een t-shirt extra helpen tegen de felle zon. Wegens de hygiënevoorschriften van het zwembad in Franeker vroeg de badmeester Ricardo zijn shirt uit te doen. Met alle gevolgen van dien...

--

EHBO-tips voor op reis

--

Beter opletten

Badmeester Siebe Bouma vindt het jammer wat de jongen is overkomen, maar voelt zich 'totaal niet aangesproken': "De regel is hier om je t-shirt uit te doen in verband met de hygiëne. Hij hoefde het shirt alleen in het zwembad uit te doen. Niet als hij uit het water kwam. Ik heb hem twee van de vijf uur in het water gezien. De rest van de tijd was hij op de kant, zonder shirt." Moeder Jolanda van den Berg vindt dat de badmeester beter had moeten opletten: "Het zijn wel kinderen. Ricardo is daarnaast ook nog eens autistisch en neemt alles heel letterlijk."

Tips over beschermende kleding in de zon

Zijn t-shirts alleen voldoende om te beschermen tegen een felle zon? Een katoenen shirt biedt maximaal twee uur bescherming in de felle zon. Hieronder lees je een aantal weetjes over de bescherming van shirts in de zon:

  • Een droog shirt houdt meer uv-straling tegen dan een nat shirt.
  • Een donker shirt houdt meer uv-straling tegen dan een licht gekleurd shirt.
  • Dikke stof houdt meer uv-straling tegen dan soepel vallende stof
  • Dicht geweven stof houdt meer uv-straling tegen dan dunne stof
  • Spijkerstof houdt de meeste uv-straling tegen
  • Er bestaat uv-beschermende kleding waarmee je kunt zwemmen en die vervolgens snel opdroogt voor een optimale bescherming

--

Bescherm je huid tegen de felle zon met deze tips

--

Wat vinden jullie van bovenstaande? Had de badmeester beter op moeten letten, of hadden Ricardo en zijn vrienden beter op zichzelf moeten letten? Praat hieronder mee!