Nieuws/Binnenland
789314
Binnenland

Ambtenaar rooft suffe fiscus kaal

Falende controlesystemen bij zowel de Belastingdienst als de Rabobank maakten het mogelijk dat belastingbeambte Egon D. vorig jaar ongestoord 19,5 miljoen euro belastinggeld kon wegsluizen. Pas een maand na de miljoenenfraude begon er een enkele alarmbel te rinkelen.

Maar toen was het al veel te laat. Dit blijkt uit onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD, in handen van De Telegraaf. De belastingambtenaar omzeilde eerst zelf met smoesjes twee controles bij de Belastingdienst in Arnhem.

Goudstaven

Vervolgens werd zijn fraude evenmin opgemerkt door de speciale afdeling die grote teruggaven tegen het licht moet houden. Ook de fraudeafdeling van de ontvangende Rabobank zat niet op te letten, en liet de betaling ongemoeid.

Het gestolen belastinggeld werd, binnen enkele uren nadat het van de fiscus binnen was, overgemaakt naar de Turkse bankrekeningen van een nog altijd voortvluchtige verdachte. Een miljoen euro heeft hij inmiddels omgezet in goudstaven en 1,3 miljoen euro is door hem in contanten opgenomen.

Lees hier hoe de fraude voor de verdachte 'kinderspel' was.