Nieuws
789814
Nieuws

In het nieuws

"Leen als student geen geld om een huis te kopen!"

Werd de studiefinanciering jaren geleden vooral gebruikt om de studie te bekostigen, tegenwoordig lenen steeds meer studenten maandelijks wat extra geld zodat ze hiermee in de toekomst een huis kunnen kopen. Maar is dit wel zo verstandig? En kom je met een studieschuld nog wel in aanmerking voor een hypotheek? VROUW vroeg het aan Annemarie Koops van het Nibud.

Studenten kunnen zeer goedkoop lenen bij DUO, de instantie die de studiefinanciering uitkeert. Iets waar de scholieren de laatste jaren dan ook gretig gebruik van maken. Zo geeft tien procent van de studenten aan maandelijks extra geld te lenen om met dit overschot een huis te kopen na de studie, zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud.

Langlopende verplichting

Toch zou Annemarie Koops van het Nibud studenten niet aanraden om een grote som geld te lenen. "Het is een langlopende verplichting en er kan door de jaren heen veel veranderen. Zo kan de rente in het afbetalingstermijn bijvoorbeeld flink oplopen."

"Je moet tevens veel discipline hebben om het geldbedrag jaren op je rekening te laten staan. Want als je een keer krap bij kas zit, dan is de verleiding natuurlijk wel heel groot om tóch iets te gebruiken van die flinke geldsom die op je rekening staat. Als je dit te vaak doet, dan is je startkapitaal voor die woning voordat je het weet verdwenen en heb je een flinke schuld."

"Daarnaast is een studieschuld ook van invloed op het afsluiten van een hypotheek. De schuld heeft namelijk invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je schuld zo hoog is en je inkomen te laag dat een hypotheekverstrekker niet eens akkoord gaat met het afsluiten van een lening."

Gevolgen

Iets waar Anne en haar vriend alles vanaf weten. Zij leenden beide tijdens hun studie maximaal en kunnen nu €80.000 minder lenen waardoor ze op dit moment geen huis kunnen kopen. Iets waar het koppel flink van baalt. "Als we in die tijd hadden geweten dat dit de gevolgen zouden zijn, hadden we wel iets meer op onze centen gelet en zeker minder geleend."

Annemarie zou studenten dan ook zeker niet aanraden om tijdens de studie al geld opzij te zetten voor een woning. "Het is misschien wel goedkoop om te lenen, maar het blijft een lening en je moet het geleende bedrag altijd terugbetalen. Het is daarom verstandig om alleen te lenen wat je écht nodig hebt", aldus Annemarie.

Lees ook: