789896
Buitenland

Breivik klaagt Noorwegen aan om afzondering

Anders Breivik, de man die vier jaar geleden bij twee terroristische aanslagen in Oslo 77 mensen doodde, heeft de Noorse staat aangeklaagd wegens het schenden van zijn mensenrechten. Hij zit alleen vast in een geïsoleerde vleugel van de Skiengevangenis, ruim dertig kilometer ten noorden van de hoofdstad. Breivik wil volgens zijn advocaat zijn „extreme isolatie” doorbreken omdat de staat daarmee de regels van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens overtreedt.

Dat meldt de Britse krant Metro maandag. De Noorse staat heeft al eerder laten weten dat de omstandigheden waaronder Anders Breivik wordt vastgehouden, in overeenstemming met de Europese wetgeving zijn. Overigens wordt de meervoudige moordenaar in zijn eigen vleugel door medegevangenen met de dood bedreigd.

Anders Breivik zit een straf uit van 21 jaar voor zijn aanslagen. Daarvan heeft hij er dus al vier uitgezeten. Aan het einde van de straftermijn wordt bekeken of hij nog altijd een gevaar voor de Noorse samenleving vormt. Is dat het geval, dan kan hij nog vijf jaar extra krijgen. Dat kan in theorie levenslang worden verlengd.