Nieuws/Buitenland
789937176
Buitenland

Dodental bij Iraanse protesten loopt op

TEHERAN - In de zes dagen sinds het begin van de protesten in Iran zijn zeventien mensen overleden, aldus de staatstelevisie. Zowel burgers als politieagenten zijn om het leven gekomen bij de protestacties tegen politiegeweld tegen vrouwen.

De Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR, die vanuit Oslo opereert, stelt dat het werkelijke dodental veel hoger is. Volgens de organisatie zijn zeker 31 burgers de afgelopen dagen door politiegeweld omgekomen.

De acties begonnen vrijdag, nadat de 22-jarige Mahsa Amini was gestorven. Ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze niet voldeed aan de islamitische kledingvoorschriften. Volgens de demonstranten heeft Amini een fatale klap op haar hoofd gekregen van de politie en overleed ze op het bureau. De politie ontkent en zegt dat ze een natuurlijke dood stierf.

Na de dood van Amini braken grote protesten uit in zeker vijftien Iraanse steden. Vrouwen deden hun sluiers af en knipten hun haar. De politie greep hard in en op sommige plekken zou gericht zijn geschoten. Woensdag meldden de autoriteiten dat zeven demonstranten om het leven waren gekomen en vier politieagenten.

Sinds woensdag is in Iran de toegang grotendeels geblokkeerd tot Instagram en WhatsApp, socialemediaplatfporms waar demonstranten elkaar spraken. In de westelijke regio Koerdistan zou zelfs helemaal geen internet meer zijn.

In reactie op de dood van de jonge vrouw en het geweld tegen demonstranten heeft de Amerikaanse overheid sancties ingesteld tegen zeven functionarissen. Het gaat om hooggeplaatste mensen binnen onder meer de Iraanse religieuze politie en het ministerie van Veiligheid. Eventuele tegoeden die ze hebben in de VS worden bevroren en ook buitenlandse banken zouden volgens de Amerikaanse overheid geen zaken meer met ze mogen doen.

Interview

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft een interview met CNN op het laatste moment afgezegd, nadat presentator Christiane Amanpour had geweigerd een hoofddoek te dragen. Volgens Amanpour kwamen medewerkers van Raisi op het laatste moment met de eis dat ze een hoofddoek zou dragen tijdens het interview, dat zou plaatsvinden in New York.

„Ik heb het verzoek heel beleefd afgewezen namens mijzelf, CNN en vrouwelijke journalisten overal”, zei Amanpour tegen haar collega’s van CNN. In Iran zelf wil ze best aan zo’n verzoek voldoen, legde ze uit, maar in Amerika niet. „Daar is het de gewoonte, dan draag je een hoofddoek, anders kun je als journalist je werk niet doen. Maar hier in New York of waar dan ook buiten Iran, heeft geen enkele Iraanse president, en ik heb ze allemaal geïnterviewd sinds 1995, me ooit gevraagd een hoofddoek te dragen”, zei Amanpour, die van Brits-Iraanse afkomst is.

Naar de precieze reden van de afzegging is het gissen. „Ik denk dat hij op dit moment niet gezien wilde worden naast een vrouw die geen hoofddoek draagt”, speculeerde de CNN-presentator.