Nieuws
789965
Nieuws

Dubieuze taxatie bij Tussen Kunst & Kitsch

AvroTros onderzoekt of een expert van Tussen Kunst & Kitsch een item uit het programma bewust te laag heeft gewaardeerd om het zelf onder de marktwaarde aan te kunnen schaffen.

„Er zijn twee versies van het verhaal”, zegt een woordvoerder van de omroep.

„De eigenaren stellen dat de man het voorwerp met opzet te laag heeft gewaardeerd, maar de expert zegt niet te kwader trouw hebben gehandeld. Hij schatte het item op 40.000 tot 50.000 euro en is dan ook zeer verbaasd dat het tijdens een veiling 173.000 euro heeft opgebracht.” Volgens hem is dat bedrag te hoog.

AvroTros wil nu andere deskundigen naar het object laten kijken. „Vraag is of we moeten twijfelen aan de integriteit van de expert. Voor de toekomst bekijken we de optie of de deskundigen pas mogen handelen als het programma op tv is geweest, zodat ook anderen een bod kunnen doen. Bovendien zou het initiatief om te verkopen altijd vanuit de aanbieder moeten komen.”

Om de experts helemaal het handelen met programmadeelnemers te verbieden, is volgens AvroTros ondoenlijk. „Soms is er slechts een expert op een bepaald gebied.”