Nieuws/Buitenland
790241040
Buitenland

Elf baby’s omgekomen bij ziekenhuisbrand in Senegal

TIVAOUANE - Elf baby’s zijn in de Senegalese stad Tivaouane om het leven gekomen door een brand in een ziekenhuis. Het nieuws van de dood van de pasgeborenen werd woensdag kort voor middernacht „met groot verdriet en verslagenheid” bekendgemaakt door president Macky Sall. Hij bood de getroffen moeders en verdere familieleden zijn medeleven aan.

Bij de brand, die volgens de eerste berichten zou zijn ontstaan door kortsluiting op de afdeling neonatologie, konden volgens burgemeester Demba Diop van Tivaouane drie baby’s uit de vuurzee worden gered. Het ziekenhuis Mame Abdou Aziz Sy Dabakh was kortgeleden geopend.

Het drama is voor gezondheidsminister Abdoulaye Diouf Sarr aanleiding een conferentie van de wereldgezondheidsorganisatie WHO in Genève onmiddellijk te verlaten en naar Senegal terug te keren. In het West-Afrikaanse land bestaat al langer onvrede over de grote verschillen in medische voorzieningen tussen de steden en het platteland, na diverse incidenten. In de noordelijke plaats Linguere kwamen in april ook al vier baby’s om het leven door een brand, mogelijk als gevolg van kortsluiting in de airconditioning. In dezelfde maand overleed een vrouw die tevergeefs wachtte op een keizersnede. Drie betrokken medici werden twee weken geleden veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen wegens nalatigheid.

De directeur van Amnesty International in Senegal, Seydi Gassama, heeft naar aanleiding van de incidenten opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek „om de schuldigen te straffen, ongeacht hun positie.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop