Nieuws/Binnenland
790286883
Binnenland

Stijging minder snel

Afgelopen etmaal 8182 positieve coronatests gemeld, nieuw dagrecord

BILTHOVEN - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 8182 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op maandag meldde het instituut 8011 positieve tests, op zondag 8175 en op zaterdag 8131.

De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht.

Stijging minder snel

Volgens het RIVM stijgt het aantal besmettingen iets minder snel dan ervoor. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuwe besmettingen met bijna 27 procent gestegen, terwijl de toename in de voorgaande weken zo’n 40 tot 60 procent was. „Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden”, aldus het RIVM.

In alle leeftijdsgroepen steeg het aantal nieuwe besmettingen. Nog steeds wordt het virus vooral bij jongeren aangetroffen, maar het verschil met ouderen wordt kleiner.

Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192.

Afgelopen etmaal werden ook 46 sterfgevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 15 mei.

R-waarde

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is een heel klein beetje gedaald, van 1,27 naar 1,22, maar dit is vergelijkbaar met de afgelopen weken. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo’n 122 anderen besmet, die op hun beurt ongeveer 149 mensen aansteken. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller. Het kabinet wil het reproductiegetal terugbrengen tot onder de 1, zodat het coronavirus langzaam uitdooft.

Teststraten

In de teststraten stijgt het percentage positieve tests nog altijd. Vorige week had 14,4 procent van alle geteste mensen het virus onder de leden. De week ervoor was 13,6 procent van alle tests positief en de week daarvoor 10,4 procent. In juni, juli en augustus leverde 0,6 tot 4 procent van alle tests een coronabesmetting op. Het coronavirus geldt als ’onder controle’ wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd