Nieuws/Binnenland
790764
Binnenland

Alarm over Arabische insuline

Diabetesvereniging Nederland (DVN) wil spoedonderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar een mogelijke vervanging van reguliere insuline door Arabische.

Een gerucht hierover zaait sinds enkele dagen onrust bij bewoners van een grote zorginstelling in de regio Utrecht. Vrij veel ouderen daar hebben diabetes.

De apotheek vorginstelling, die niet bij naam wordt genoemd door de DVN, zou volgens de patiëntenorganisatie van plan zijn de diabetespatiënten een goedkopere insuline voor te schotelen, naar verluidt geproduceerd in Saoedi-Arabië. Dit om kosten te besparen, onder het mom van ’kwaliteits- en leveringsproblemen’ door de Deens-Nederlandse fabrikant Novo Nordisk.

Die fabrikant heeft inmiddels tegenover DVN ontkend dat dergelijke problemen spelen. DVN bevestigt dit: „Met de insuline van deze reguliere fabrikant is níéts aan de hand.”

De diabetesvereniging zegt dit incident hoog op te nemen, omdat het wat haar betreft model staat voor het opkloppen van winstmarges over de ruggen van patiënten, die zonder overleg worden gedwongen nieuwe of andere medicatie te accepteren.

Prikpennen

Directeur Olof King van DVN ziet dat ’overal in het land’ door zorgverzekeraars, producenten en apothekers wordt gemorreld aan de kwaliteit van diabetesmaterialen: goedkopere en daarmee dikwijls minder nauwkeurige glucosemeters, prikpennen en naalden, om winstmarges te vergroten. Apotheken vragen sinds kort zelfs geld voor inname van containers met gebruikte naalden. DVN zegt hierover volop in gesprek te zijn met de Nederlandse Zorgautoriteit.

„Maar dít met die insuline gaat nog een flinke stap verder”, zegt directeur King, „Insuline is voor mensen met diabetes van levensbelang. Het puur uit winstbejag – want daar lijkt het ook hier om te gaan – veranderen van deze medicatie bij patiënten die goed zijn ingesteld, kan leiden tot grote gezondheidsproblemen: er is dan een reëel risico op ontregeling, wat in de meest ernstige gevallen kan leiden tot sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma.”

„Maar andere insuline kan ook leiden tot meer kans op allergische reacties, een verminderd gemak voor de patiënt en een grotere belasting van de zorgverlener.”

Een andere insuline voor nieuwe of ontregelde patiënten is, wat DVN betreft, op zichzelf geen probleem. „En natuurlijk vinden wij het prima wanneer de kosten omlaaggaan. Het kan echter niet zo zijn dat patiënten die goed zijn ingesteld eenzijdig en zonder enige vorm van overleg worden omgezet.”

DVN roept de honderdduizenden insulinegebruikers op alert te zijn op eventuele omzetting en hier niet zo maar mee akkoord te gaan.