790796
Nieuws

Varoufakis: 'Ik treed af bij 'ja' in referendum'

De Griekse minister van Financiën Varoufakis treedt af als er zondag vóór de bezuinigingen wordt gestemd. Wanneer de tegenstanders winnen, zegt hij dat Griekenland opnieuw gaat onderhandelen met de eurolanden.

Dat stelde Varoufakis tegenover Bloomberg TV. Varoufakis zei dat de banken in Griekenland dinsdag weer open gaan. Volgens hem kan de Europese Centrale Bank de noodsteun aan de Griekse banken verhogen. "De ECB past het beleid aan op de ontwikkelingen." Tot nu toe weigerde de ECB de steun te verhogen boven het plafond van ongeveer €89 miljard.

Griekse banken zitten hierdoor in geldnood, waardoor Grieken per dag maar een beperkt bedrag mogen opnemen.

Spannende stemming

Het gaat erom spannen zondag bij het referendum in Griekenland. Volgens recente peilingen lijkt het erop dat de 'ja'-stemmers een kleine meerderheid hebben, maar de beide kampen houden elkaar in evenwicht.

Dat schrijft Bloomberg op basis van peilingen. Uit een pol van euro2day blijkt dat 47% van de ondervraagden zondag van plan is in te stemmen met de bezuinigingen én de miljarden va de eurolanden. De ’nee’-stemmers kwamen uit op 43%.

Volg de ontwikkelingen rond Griekenland ook via het liveblog van DFT

De regering onder leiding van premier Tsipras heeft de bevolking geadviseerd om ’nee’ te stemmen, dus tegen de bezuinigingen die de eurolanden eisen. Tegelijkertijd worden er grote demonstraties gehouden in Athene door de voorstanders, die willen dat het land in de eurozone blijft.

Gisteren hing er een groot spandoek op het gebouw van het Griekse ministerie van Financiën dat de bevolking opriep om 'nee' te stemmen.

Bekijk ook het DFT Debat over Griekenland: 'EU schuldig aan Griekse puinhoop'