Nieuws/Binnenland
790886
Binnenland

Verdwalen is onmogelijk!

Wandelen op de Saar-Hunsrück-Steig

Op weg naar Koblenz, op het treinstation van Keulen, even een broodje kopen. Weer terug op het perron van vertrek kom ik tot de ontdekking dat ik mijn koffer bij de broodjesbar heb laten staan. Rennen! Drukke hal, lange rij, maar daar staat-ie! Fier overeind, geheel onaangeraakt. Symbolisch voor Duitsland?

Ik stel de vraag aan Iris, de Duitse gids die me langs allerlei highlights van de zojuist verlengde Saar-Hunsrück-Steig leidt. „Buiten de grote steden is Duitsland nog steeds het veilige, gastvrije land dat zo populair is bij de Nederlandse toerist. Maar jij hebt waarschijnlijk gewoon geluk gehad”, grijnst ze. „Kom op, we gaan dát mooie Duitsland bekijken.”

Geen woord gelogen, want hoppend door het prachtige heuvelland tussen de rivieren Moezel, Rijn, Nahe en Saar is het alleen maar smullen. Van prachtige, spannende wandelpaden. Van mooie slaperige, oude stadjes verborgen achter heuvels vol graan, mais of bossen.

Van glinsterende snelstromende, glasheldere beekjes en watervallen. Met als beloning na een heerlijke dag wandelen genieten van verrassende gastronomie met prachtige Rijn- en Moezelwijnen in mooie, schone, luxe hotels en restaurants. Voor een prijs die u in Nederland op een stadsterras betaalt voor een portie bitterballen met een ordinaire pils.

 

Rijnland-Palts

De Saar-Hunsrück-Steig ligt in Rijnland-Palts, de meest bosrijke deelstaat van Duitsland dat voor zo’n 40% is begroeid met vooral loofhout. Dat laatste maakt deze streek extra aantrekkelijk om te doorkruisen, want u heeft veel meer zicht op het veranderen van de seizoenen. Het heldere, doorzichtig lichte groen in het voorjaar; het volle, donkere gebladerte van de zomer; de prachtige kleurschakeringen in het najaar.

Die vaak bemoste loofbomen groeien op bergheuvels die nog ouder zijn dan de Alpen. Ze zijn doorsneden met spannende, vrijwel geheel onverharde wandelpaden. Zo fantastisch bewegwijzerd dat het onmogelijk is te verdwalen. Want de wandelpaden worden aangelegd met dezelfde pünktlichkeit als waarmee de Duitsers hun Mercedes, BMW, Audi en VW maken. De blauwe bordjes staan voor de doorgaande route, de paarse bordjes zijn rondjes voor dagwandelingen. Ze zijn samengesteld met behulp van de plaatselijke gemeenschap. Die ook verantwoordelijk zijn voor heerlijke bankjes die onderweg op de mooiste plekjes staan voor prachtige vergezichten.

 

Windmolens

Is er dan helemaal niets negatiefs te melden? Mwah, de windmolens zijn hier wel héél populair. De energie van Duitsland wordt inmiddels dan ook zo’n voor dertig procent uit windenergie gehaald. Maar het land is zo inmens groot en leeg dat zelfs die enorme windmolens bijna helemaal in de omgeving opgaan.

De mensen uit Rijnland-Palts zijn terecht trots op hun mooie land. Dat wordt het beste geïllustreerd in de Altlayer Schweiz, halverwege Koblenz en Trier. Daar staan mensen uit allerlei lagen van de bevolking midden in het bos samen een schuilhut langs de Steig te bouwen. Ze serveren ons koffie met kwarktaart en dikbelegde broodjes, terwijl in de schaduw het bier al koel staat voor als het werk is gedaan.

 De hut wordt gebouwd met hout uit de bossen, die worden bevestigd aan grote ronde palen, die één van de vrijwilligers die in het dagelijkse werk telefoonpalen plaatst, bij zijn werkgever heeft ’losgepraat’.

 

Wonderlijk schouwspel

Ze zorgen voor nog meer waarderingspunten, heel belangrijk voor de makers van de lange afstandspaden. Om die waardering te behouden, worden de paden dan ook uitstekend gecontroleerd. Vier keer per jaar gaat men de route langs om te kijken of de bordjes, die veelal aan de bomen zijn gelijmd, nog op hun plaats hangen.

Al wandelend zie je zoveel meer dan in bijvoorbeeld de auto. Als we onderweg in Herrstein een hapje gaan eten, zijn we getuige van een wonderlijk schouwspel. Plots komt onder de geheel gerestaureerde stadspoort een tweetal soldaten, gekleed in uniformen uit de tijd van Napoleon, aangemarcheerd.

Als we even later het eeuwenoude, prachtige stadje vol met vakwerkhuizen verkennen, zien we er voor het oude raadhuis nog meer staan. De volwassen mannen, afkomstig uit Luxemburg, België, Engeland en Duitsland oefenen voor de herdenking van de Slag bij Waterloo die afgelopen weekend plaatsvond en worden door streng commanderende ’officieren’ geleerd hun oude musketten te presenteren en hun bajonet te verwisselen. Ach, beter zo soldaatje spelen dan om het echie…

 

Mooiste wandelpad

Wij laten ze lekker verder spelen en gaan aan de Gefüllten Klösse. Gehakt in deeg, met room, spek en appelmoes. Ländliche Küche dus, zoals er vroeger in de Duitse keuken werd gekookt. Veel en vet. Maar tegenwoordig is het haute cuisine, begeleid door elegante Rieslings. Vooral forel is populair en meerdere restaurants hebben dan ook hun eigen forellenvijver; verser kunt u het niet krijgen.

Herrstein ligt aan de Edelsteinstrasse, een 48 kilometer lang traject langs alle plaatsen die in verband staan met de verwerking van edelstenen. U kunt in meer dan 60 slijperijen de handwerkers tijdens hun werk observeren, zelf naar edelstenen zoeken of de kunst van het juwelen maken leren. We verlaten Herrlich via het Mittelalterpfad, in 2010 gekozen tot mooiste wandelpad van Duitsland. Het brengt ons langs de Schmidtburg, een burchtruïne die dateert uit 926. Kelten en Romeinen liepen hier al rond en de streek vond welvaart door de leisteenproduktie die vooral in de dakbedekking werd gebruikt.

 

Waaghalzen

Als we Boppard bezoeken, het begin- of eindpunt van de Saar-Hunsrück-Steig, zien we tegen de hellingen die de Rijn begrenzen de wijngaarden langzaam groen worden. De druiven leveren door het opwarmende klimaat een steeds betere wijn. Mooie stad, Boppard. Waar ouderen genieten van de prachtige terrassen hoog boven de rivier en jonge waaghalzen zich met mountainbikes door de bossen slingeren, klettern aan de steile wanden of hangend aan parachutes van de hellingen naar beneden zweven boven de drukbevaren Rijn. „Laat maar lekker gaan. Beter zo, dan die stadsjongeren die niet weten wat ze met hun vrije tijd aanmoeten”, zegt Iris, nog maar eens verwijzend naar het ’kofferincident’.

Route Saar-Hunsrück-Steig

De Saar-Hunsrück-Steig loopt van Perl naar Trier. Vanaf april dit jaar is de route met 190 kilometer verlengd tot de huidige 410 kilometer. De route bestaat slechts voor 5% uit asfalt. De Saar-Hunsrück-Steig is een Premiumweg, door het Deutsche Wanderinstitut in Marburg met 64 punten beloond, de hoogste certificatie van Duitsland.

Info: www.saar-hunsrueck-steig.de

Reiswijzer Duitsland

We reisden met de trein naar Koblenz, 320 km van Utrecht, een afstand die overigens ook uitstekend is te overbruggen met de auto. Vanuit Koblenz kunt u doorreizen naar Boppard waar u de Saar-Hunsrück-Steig kunt beginnen richting Perl of Trier.