790938
Binnenland

Advies voor ouderen: blijf drinken

Te weinig drinken tijdens de hittegolf kan voor veel ouderen fatale gevolgen hebben. GGD-arts Francis Konings vreest dat veel ouderen zullen uitdrogen, nu de extreme hitte aanhoudt. Onderzoek van de GGD in samenwerking met de Universiteit Tilburg wijst uit dat 1 op de 5 ouderen te weinig drinkt en dat zeventig procent zich daarvan totaal niet bewust is.

,,Dit levert grote risico’s op voor de gezondheid. Veel ouderen en mensen in hun omgeving weten niet dat het  dorstgevoel vanaf 65 jaar afneemt. Men krijgt dus geen dorst ook al is het lichaam uitgedroogd. Heel veel mensen weten niet hoeveel ze moeten drinken en concreet hoeveel kopjes/ glazen dat per dag zijn. En als ze zich wel ervan bewust zijn, weten ze vaak niet welke mogelijke oplossingen er zijn om te ondersteunen om meer te gaan drinken. Dit leidt tot heel veel spoedopnames  in het ziekenhuis. De sterfte bij uitdroging kan oplopen tot vijftig procent van de mensen die opgenomen worden met uitdrogingsverschijnselen”, aldus Konings.

Betuttelend

Ook het Nationaal Ouderenfonds benadrukt dat veel drinken levensgevaarlijke situaties voorkomt. ,,Het klinkt betuttelend om ouderen te vertellen dat ze genoeg moeten drinken, maar als het lichaam niet aangeeft dat het uitdroogt, kan een waarschuwing levens redden”, benadrukt Marjolein van der Gaag van het Ouderenfonds dat een hele lijst met hittetips op de site heeft gezet.

Elk jaar belanden veel ouderen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Symptomen zijn: verwardheid, bloedvatverstoppingen en lage bloeddruk. ,,Dit geeft een grotere kans op vallen en botbreuken. Een vochttekort kan ook leiden tot long-en blaasontstekingen, verstoppingen en geneesmiddelenvergiftiging.” Volgens Konings zijn negen glazen drinken (geen alcohol) per dag voldoende om uitdroging te voorkomen.